02.06.2021 - 21:50
|
Actualització: 03.06.2021 - 07:41
Per segon any consecutiu, la pandèmia ha paralitzat totes les festivitats populars del país. Un Sant Jordi sense besos i amb distància de seguretat, les falles ajornades al setembre i ara molts municipis trobaran limitada la seua festa grossa: Corpus Christi. La celebració, de més de set-cents anys ja, ha ajudat a fonamentar les festes populars, perquè històricament ha estat la celebració més destacada.
Enguany, com l’any passat, moltes viles i ciutats es limitaran a celebrar l’acte religiós a les esglésies i deixaran per a més endavant les desfilades i activitats multitudinàries. Així i tot, algunes han volgut mantenir viu l’esperit de la festa adaptant-ne el programa a les restriccions actuals.
Berga, dos anys sense Patum
La tradicional festa grossa de Berga no es celebrarà per segon any en tota la seua història. La Patum, declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, tornarà a viure una jornada molt limitada per la pandèmia. La desfilada s’ha cancel·lat en una reunió d’urgència, a última hora, amb la unanimitat dels grups polítics municipals i la comprensió dels caps de la festa. S’ha optat per no dur a terme l’acte que s’havia previst amb cabuda limitada, arran del risc d’aglomeracions.
Amb tot, l’ajuntament farà una plantada de la comparseria diumenge. Les imatges de la Patum es podran veure a la plaça de Sant Pere de les deu del matí a les dues del migdia. No hi haurà límit de capacitat, però es recomana d’evitar grups de més de deu persones. Així mateix, s’hi mantindran les jornades de Cultura Popular Infantil, on s’ensenya la tradició de la Patum als infants, dissabte a les onze. També es podrà seguir al canal de YouTube de l’Agrupació Bestiari.
Solsona adapta la celebració amb límit de cabuda
La ciutat de Solsona vol mostrar una millora respecte de l’any passat, en què Corpus es va haver de celebrar a les xarxes. Enguany es faran els ballets tradicionals amb capacitat limitada i es recuperarà la catifa de flors. Tot i que la processó es farà dins la catedral, es podran veure els gegants i l’àliga a les onze a la plaça Major. Això sí, solament els podran contemplar cent quaranta persones, que s’assignaran en un sorteig despús-demà, divendres. La gent s’hi pot inscriure a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament, o bé enviant un correu a ajuntament@ajsolsona.cat. Tots els actes seran retransmesos per la televisió local i al canal de YouTube.
La festa s’apodera de tots els districtes de Barcelona
Si l’any passat a Barcelona la festa es va celebrar a la xarxa, enguany es vol revifar a tota la ciutat. Per evitar aglomeracions i complir la normativa sanitària, l’ajuntament l’ha descentralitzada per districtes. Amb la col·laboració de 47 entitats i organismes, s’han preparat 38 espais per a poder fer la celebració amb totes les mesures de seguretat.
L’Ou com Balla es podrà veure a quinze fonts diferents, s’ha ampliat el nombre de catifes florals fins a disset racons de la ciutat i hi ha programades més d’una cinquantena d’activitats diferents distribuïdes per tot Barcelona. La processó es limitarà a una desfilada per l’avinguda de la Catedral i caldrà reserva prèvia per a assistir-hi.
Sitges, amb més catifes que l’any passat
Si hi ha un tret característic de la festa de Corpus a Sitges són les catifes de flors. Enguany, tot i que no es recuperaran completament, se’n confeccionaran cinc al centre històric de la vila. No s’hi farà processó, però s’exhibiran els gegants, el drac i l’àliga al recorregut organitzat per l’ajuntament. Es vol combinar una presencialitat creixent de la festa amb la cobertura al Facebook de l’ajuntament.
A Reus els infants tornen a veure els gegants
A més d’assaborir la tradicional coca amb cireres que ha arrelat amb força a la ciutat, els infants han tornat a veure el ball de gegants per primera vegada d’ençà que va començar la pandèmia. Aquests actes, que s’han restringit als menuts, donen un poc de color als carrers, on enguany tampoc no hi haurà processó. Durant la festa, això sí, cada dia es podrà veure l’Ou com Balla a la plaça del Castell.
València, sense Moma i amb jornades divulgatives
A la ciutat de València s’han organitzat diverses jornades divulgatives per promoure la festa de Corpus. S’han fet dues ponències explicatives que es poden veure al Facebook de l’ajuntament i una exposició fotogràfica d’Antonio Cortés, titulada “L’esplendor de les Roques”, centrada en els singulars carros triomfals que es conserven al Museu del Corpus. A més, s’han divulgat uns retallables de l’any 1990 per recrear la processó a casa. Malgrat això, enguany els gegants i les roques no tocaran carrer, ni tampoc s’hi podrà veure la característica dansa de la Moma.
Xàtiva i Ontinyent, sota mínims
A Xàtiva, on la festa havia agafat embranzida recentment i s’hi havia incorporat la imatge de la tortuga, enguany es mantindrà tan sols la missa. Així i tot, l’Associació del Corpus de la ciutat convida tothom a engalanar els balcons.
A Ontinyent hi haurà una exposició de les imatges i dels balls, on sí que es podrà veure la dansa de la Moma i també la imatge de la Tartuga, que podeu contemplar il·lustrada en un breu còmic que l’Associació de Gegants i Cabets va preparar l’any 2016.
A la resta del País Valencià, els actes del Corpus es limiten a les processons claustrals.