El coronavirus no frena l’Etnomusic

  • Torna el Festival de música del Museu Valencià d’Etnologia, del 2 al 23 de juliol, amb mesures de protecció

VilaWeb

Text

Pau Benavent

02.07.2020 - 21:50

El Festival Etnomusic, del Museu Valencià d’Etnologia, que s’havia de fer a la primavera, es farà, finalment, aquest mes. Malgrat les restriccions i les dificultats que motiva la pandèmia del coronavirus, l’organització ha decidit d’impulsar-lo per a donar suport al teixit musical i mantenir el compromís amb el públic. Hi haurà, això sí, un límit de capacitat i més mesures de protecció.

Ja fa tretze anys que el festival difon propostes musicals d’arreu del món que innoven a partir de la tradició. Forma part de les activitats que organitza el Museu Valencià d’Etnologia entorn de la cultura tradicional i la diversitat cultural, i d’una programació anual que el converteixen en un espai d’agitació cultural que entén la cultura popular com un patrimoni viu i canviant, mantingut per la comunitat.

Els dos anys anteriors, la programació va girar entorn del diàleg intercultural i la varietat territorial, amb formacions musicals vingudes d’arreu. Enguany atén la diversitat cultural present a la península ibèrica, des dels ritmes encomanadissos i arrelats dels percussionistes Coetus, fins a la tradició mediterrània del murcià Juan José Robles. Una selecció acurada que poua en l’experiència i el saber fer del coordinador artístic Paco Valiente, periodista musical i director de ‘Los sonidos del planeta azul‘, programa de ràdio i revista digital amb setze anys de trajectòria, per on han passat personatges diversos de la cultura i les propostes més destacades de les músiques del món, i on s’han presentat més de 6.500 treballs discogràfics.

Sis concerts gratuïts

Al pati del museu, allotjat en un convent del segle XVI que es va convertir en la Casa de la Beneficència el segle XIX, s’hi faran sis concerts del 2 al 23 de juliol, en horari de vesprada i matinal. Enguany À Punt enregistrarà quatre concerts en dos dies i, de resultes d’això, la prestigiosa cantant valenciana Mara Aranda i el professor i cantant Xavier de Bétera actuaran el dijous 2 de juliol i el dijous 16 de juliol a les 12.45, respectivament.

Mara Aranda presenta el seu darrer disc, Trobairitz, i celebra trenta anys sobre els escenaris. Revisa el concepte d’amor i el paper que hi ha tingut la dona de cap a cap dels segles. I ho fa amb texts anònims i originals de trobadores i poetesses medievals, dels segles XII i XIII, testimonis valents que parlen de l’amor d’una dona per una altra, d’infidelitat, de la dona esclavitzada en el matrimoni o de l’opció de retirar-se al monestir i dedicar-se a la literatura i l’escriptura. La veu d’Aranda anirà acompanyada de sonoritats com ara la del saltiri, l’arpa, la cítola i la fídula

I Xavier de Bétera interpretarà el seu disc Empremtes, un treball que parla d’explotació laboral, d’amor a la terra, de xarxes socials i de més temes a partir de la música tradicional valenciana i amb voluntat renovadora, com va explicar en aquesta entrevista a VilaWeb:

Xavier de Bétera: ‘En el cant d’estil es va perdent la doble intenció’

entrevista xavier de bétera empremtes
Xavier de Bétera (fotografia: Vicent Bes).

La reconeguda cantadora, guitarrista i compositora barcelonina Mayte Martín representarà Memento, l’espectacle en què fa un recorregut pel flamenc per mostrar-li respecte i retre-li homenatge. I ho fa cantant Pepe Marchena, la Niña de los Peines i Juanito Valderrama, per exemple. Serà una oportunitat d’excepció per a veure i sentir de prop aquesta artista lliure de complexos musicals, i la seua energia i sensibilitat malenconiosa, capaç de fer emmudir i embadalir tot un teatre amb tan sols l’acompanyament d’una guitarra. 

El grup Korrontzi, encapçalat per Agus Barandiaran, duu la sonoritat essencial de la música i la dansa popular d’Euskal Herria amb el so de la trikititxa, la txalaparta, l’alboka i més instruments bascs. Nascut l’any 2004, amb els anys ha estat guardonat sovint i ha dut la seva música, llengua i dansa arreu del món.

Al seu torn hi actuarà el grup Coetus, la formació de percussions ibèriques per on han passat grans veus de la música d’arrel, com Eliseo Parra i Carles Dénia, i un reguitzell de percussionistes, com ara Aleix Tobias i Antonio Sánchez. Parteixen de la tradició per oferir una sonoritat i una rítmica inconfusible que ha creat i crea escola. Els panderos, les canyes, les simbombes, timbals, percussions casolanes diverses i les veus d’Ana Rossi i Rusó Sala fan un còctel rítmic explosiu que fa moure tothom qui l’escolta, tot transmetent energia i encomanant felicitat, una experiència que no deixa indiferent ningú.

Coetus (fotografia: Festival Etnomusic).

L’Etnomusic es clourà amb la proposta personal d’un dels músics que va acompanyar Paco Muñoz en els seus concerts de comiat i que va participar en el projecte Simfònic de Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Pau Chafer. La tradició mediterrània del multiinstrumentista murcià Juan José Robles es farà present amb el seu llaüt, la mandolina, els guitarros i més cordes polsades amb què interpretarà les melodies personals d’In-quietud, el millor disc europeu de música folk del 2019, segons la revista Word Music Central.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor