21.05.2021 - 12:03
|
Actualització: 22.05.2021 - 11:45
El Tribunal Constitucional francès ha tombat dos articles nuclears de la llei de protecció i promoció de les llengües minoritzades, també coneguda com a llei Malac. Seixanta-un diputats de l’Assemblea francesa hi havien presentat un recurs en contra, que el Constitucional ha acceptat parcialment. En concret, considera anticonstitucional l’article 4 de la nova llei, que recull la possibilitat d’una immersió lingüística a les escoles en la llengua dita regional, i l’article 9, que permet de posar als noms i cognoms les grafies que no existeixen en francès, com la ‘ñ’ del bretó i els accents propis del català.
Tots dos articles de la llei, diu el tribunal, són contraris a l’article 2 de la constitució francesa, que estableix que “la llengua de la República és el francès“. El Constitucional argumenta que, tenint en compte que l’única llengua recollida a la constitució és la francesa, no existeix el dret d’establir relacions jurídiques privades o públiques en altra llengua que no sigui la francesa, de manera que “els particulars no poden fer prevaldre en les seves relacions amb les administracions i els serveis públics el dret de fer servir una altra llengua que no sigui la francesa, ni ser obligats a fer-la servir”.
Reconeix que l’article 75.1 de la constitució francesa diu que “les llengües regionals són part del patrimoni de França”, però deixa clar que la protecció d’aquestes llengües s’ha de subjugar sempre a l’article 2, que només reconeix com a llengua de la República el francès. “L’ensenyament immersiu d’una llengua regional és un mètode que no es limita a ensenyar aquesta llengua, sinó que consisteix a utilitzar-la com a llengua principal de l’ensenyament i com a comunicació dins el centre”, diu el tribunal, que argumenta que això xoca amb l’article 2 de la constitució.
Tampoc no accepta l’article 9 de la llei, sobre les grafies pròpies d’unes altres llengües a documents civils. De la mateixa manera que passa amb el de la immersió lingüística, el Constitucional diu que és contrari a l’article 2 de la constitució francesa.
El 29 de maig hi ha convocada una manifestació a Perpinyà
Dissabte 29 de maig hi ha convocada una manifestació a Perpinyà per defensar la llei de protecció i promoció de les llengües minoritzades. Ja es va convocar abans de la resolució judicial, però ara es preveu una resposta encara més contundent.
61 diputats han presentat recurs contra la llei Molac, aprovada per una històrica majoria a l’Assemblée Nationale, que reconeixia les llengües (dites) regionals de l’Estat.
Responem!👇🏼 pic.twitter.com/zehn051H4R
— El Casal de Perpinyà (@casalperpinya) May 18, 2021