11.05.2020 - 21:49
|
Actualització: 11.05.2020 - 23:35
El Consell Constitucional francès ha emès una sentència sobre l’estat d’emergència sanitària decretat pel govern. El màxim òrgan constitucional de l’estat ha validat la major part del text de la llei votada dissabte passat al parlament però n’ha esmenat dues condicions. En primer lloc, limita el nombre de persones que poden tenir accés a les dades d’una persona malalta i exigeix garanties que es respectarà el dret de privadesa. I en segon lloc reclama que un jutge vigili les condicions del confinament d’una persona si aquesta no pot sortir almenys dotze hores el dia. El constitucional considera que la quarentena és una mesura de privació de llibertat que no pot ser decretada sense vigilància judicial.
El dictamen sobre l’adequació d’aquesta llei a la constitució havia estat sol·licitat pel president francès, Emmanuel Macron; el del senat, Gérard Larcher; i més parlamentaris, i era l’última etapa abans de la publicació d’aquesta normativa al Butlletí Oficial de l’Estat, que es farà d’ací a poques hores.
El Consell Constitucional subratlla que l’aïllament complet dels casos sospitosos i dels malalts de coronavirus, que prohibeix qualsevol sortida o obliga a restar al domicili més de dotze hores cada dia, és una mesura privativa de llibertat que no pot ser dictada pel govern o pel parlament sinó pel poder judicial. Diu que només s’ha d’aplicar per sistema a qui entri a l’estat francès després d’haver estat el mes anterior en una zona en què circuli el virus, o a qui vagi a Còrsega i els departaments d’ultramar des de la França metropolitana.
L’aïllament, segons la nota del consell, s’ha de decretar després d’un certificat mèdic i es pot prolongar més enllà dels catorze dies inicials si ho decideixen també els metges però sempre i quan ho autoritzi un jutge.
Pel que fa al tractament de les dades dels malalts de la Covid-19 i dels qui hi hagin estat en contacte, s’assenyala que aquesta informació s’ha de limitar només a la seva situació serològica o virològica. El Consell Constitucional ha afegit que les dades d’identificació d’una persona infectada no es podran donar a aquell amb qui hagi estat en contacte sense la seva autorització i que aquest dispositiu de recollida d’informació s’ha de limitar al temps estrictament necessari per a lluitar contra la pandèmia.