29.06.2016 - 16:17
|
Actualització: 30.06.2016 - 07:49
El Tribunal Constitucional ha aixecat avui la suspensió dels articles sobre el departament d’Exteriors de la Generalitat que havia impugnat el govern de l’estat espanyol, segons que ha avançat TV3. TC manté encara la suspensió a l’incís ‘Afers Exteriors’ amb caràcter nominal i només pel departament. El constitucional assegura que el departament que encapçala Raül Romeva actua i ha actuat amb plena empara legal i amb normalitat. De totes maneres, fonts del TC han dit que no han arribat en qüestions de fons i que ho discutiran més endavant.
Romeva: ‘Hem vingut a fer una feina i l’estem fent indiferentment de si el TC opina d’una manera o d’una altra’
‘Hem vingut a fer una feina i l’estem fent indiferentment de si el TC opina d’una manera o d’una altra o de el que fem molesta més o menys el govern de l’estat espanyol’. Així ha reaccionat el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, després que l’alt tribunal hagi aixecat la suspensió dels articles impugnats pel govern espanyol a excepció de la qüestió del nom del departament. El conseller ho ha trobat absolutament irrellevant i ha considerat que això demostra l’absurditat de tot plegat. Romeva ha insistit que el Govern sempre ha actuat sota l’empara legal de la Constitució i de l’Estat, però sobretot d’acord amb un mandat ciutadà.
En declaracions als periodistes, Romeva ha remarcat que el seu departament ha actuat i actuarà amb total normalitat malgrat les diferents decisions que pugui prendre el TC, tot i que en aquest cas dóna la raó a la Generalitat menys pel que fa al nom. ‘El que estem fent com a Govern té un mandat ciutadà, i ho estem fent indiferentment de si molesta més o menys al govern espanyol o de les opinions del TC. Aquest govern ha vingut a fer una feina i l’està fent. Nosaltres ho farem igualment’, ha reblat.
Al seu parer, el que avui conclou el TC és el que ‘sempre ha dit el Govern’, és a dir, que hi ha una empara legal i una legitimitat per part de la Generalitat per fer acció exterior. La qüestió del nom, ha continuat, és ‘absolutament irrellevant, una anècdota’ i no impedirà que el Govern faci la seva feina.
—Podeu llegir ací el un resum de la interlocutòria:
‘El Tribunal Constitucional ha emès una interlocutòria, amb data 21 de juny, que resol sobre la suspensió dels preceptes impugnats en el conflicte positiu de competència núm. 672-2016, plantejat pel Govern de l’Estat en relació amb el Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat, i el Decret 45/2016, de 19 de gener, d’estructuració del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.
El Tribunal Constitucional en aquesta interlocutòria aixeca la suspensió dels article 3.3.1 i 3.3.2 del Decret 2/2016 i 1.1.b i 20 del Decret 45/2016, sobre les competències del Departament i sobre la Secretaria d’Exteriors i de la Unió Europea. Però manté la suspensió de l’incís ‘afers exteriors’, amb caràcter nominal i només per al nom del Departament.
El TC, com li demanaven en les al·legacions presentades pel Govern de la Generalitat, segueix el criteri que ja va aplicar en d’interlocutòria d’aixecament de la suspensió de diversos preceptes de la Llei Catalana 16/2014 d’acció exterior i de relacions amb l’UE. És a dir, rebutja els arguments exposats per l’advocat de l’Estat. El TC tampoc accepta la petició de l’advocat de l’Estat d’estendre la suspensió sobre tota l’estructura administrativa de la Secretaria d’afers exteriors i de la UE i, per tant, sobre tota l’activitat exterior de la Conselleria.
En definitiva, la suspensió només afecta a aspectes simplement nominals de l’incís ‘afers exteriors’, atès que el TC considera que pot generar confusió amb el nom del Ministeri espanyol davant de tercers Estats i organitzacions internacionals. Però estableix expressant que no queda limitada l’actuació exterior que la Generalitat desenvolupa en el marc de les competències previstes en l’EAC ni altera l’estructura de què disposa la Generalitat per dur a terme la seva acció exterior.’