El conseller Rovira nega autoritat de l’AVL, en contra de l’Estatut d’Autonomia

  • "El govern del PP creu que el nostre idioma es diu valencià. I punt", ha dit el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació

VilaWeb
Europa Press
24.08.2023 - 15:00
Actualització: 24.08.2023 - 17:32

El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha negat l’autoritat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i ha defensat l’ortografia no normativa en català, en contra de l’article 41 de l’Estatut d’Autonomia, que obliga les institucions públiques valencianes a respectar la normativa lingüística de l’AVL.

Quan li han demanat sobre l’ortografia no normativa que empra el perfil oficial a les xarxes social de la Conselleria d’Agricultura, que depèn de Vox, Rovira ha defensat que els consellers puguen “triar les seves normes”. I ha afegit, sobre el català: “No crec que l’AVL tinga la veritat absoluta, com no la té ningú.” Alhora, ha titllat d’estrany que les facultats d’on surten els professors de valencià es diguen facultats de filologia catalana, negant una vegada més la unitat de la llengua: “Em resulta estrany […]. Ho pose sobre la taula, res més.”

Ahir, el perfil de la Conselleria d’Agricultura va publicar un missatge en què explicava que el conseller, José Luis Aguirre, “analisa en el Grup Tragsa l’eixecució de proyectes en marxa” [sic]. El text fou eliminat hores més tard. Després d’haver-li demanat si el missatge incomplia l’Estatut d’Autonomia, Rovira s’ha limitat a afegir que no és un expert en qüestions lingüístiques. I ha afegit: “Sóc d’Alacant.”

“S’entén que els comptes oficials haurien de complir l’Estatut d’Autonomia. Però per què no tindrà el senyor conseller –del que siga– la llibertat de poder triar les seues normes?“, s’ha preguntat en la conferència de premsa sobre la crisi en el procés d’assignació de places a interins.

“El nostre idioma es diu valencià. I punt”

Respecte de si té previst, com a responsable de política lingüística, d’emetre una ordre per a establir l’ús normatiu del valencià que dicta l’AVL als perfils oficials del govern a les xarxes, s’ha limitat a respondre que aquesta entitat no depenia de la Generalitat i que el seu paper era vetllar per l’ensenyament de la llengua que calia utilitzar.

Dit això, ha assenyalat que la publicació d’Agricultura es basava en les normes del Puig –no oficials– i que, en tot cas, com a conseller d’Educació no entrava dins la seva competència de fixar la llengua emprada en els perfils institucionals. Alhora, ha dit que el seu objectiu era que tots els infants valencians aprenguessin la llengua, tot respectant-ne la “llibertat d’elecció”.

Quant a la denominació “català-valencià” que va proposar l’ex-president valencià i cap del PSPV, Ximo Puig, per a l’ús al congrés espanyol, el conseller ha estat taxatiu: “El govern del PP creu que el nostre idioma es diu valencià. I punt.”

Sobre les declaracions del també ex-president Eduardo Zaplana, que aquesta setmana s’ha pronunciat a favor de la validesa de l’AVL, ha defensat: “El valencià ha de ser una riquesa cultural que ens unesca als valencians i no ens separe ni ens dividesca.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor