El Consell sobre el recurs de UCV a les beques: “No deixa de ser un centre privat que té els seus interessos econòmics”

  • La vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, ha considerat que la Universitat Catòlica de València (UVC) "està en el seu dret" de recórrer davant dels tribunals les ordres de beques per al curs 2016-2017 de la Conselleria d'Educació, i alhora ha recordat que este centre "no deixa de ser una universitat privada que té els seus interessos econòmics privats". "I nosaltres els que estem tutelant és el dret dels estudiants de les universitats públiques", ha asseverat.

VilaWeb
Redacció
01.07.2016 - 17:45

VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, ha considerat que la Universitat Catòlica de València (UVC) “està en el seu dret” de recórrer davant dels tribunals les ordres de beques per al curs 2016-2017 de la Conselleria d’Educació, i alhora ha recordat que este centre “no deixa de ser una universitat privada que té els seus interessos econòmics privats”. “I nosaltres els que estem tutelant és el dret dels estudiants de les universitats públiques”, ha asseverat.

Així ho ha manifestat Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell després de ser preguntada pel recurs interposat per la UVC contra les beques de la Conselleria d’Educació que “exclouen als alumnes de les universitats privades”.

Sobre esta qüestió, Oltra ha manifestat que el Consell entén que “el que no s’ha de fer és enfrontar a la comunitat educativa i este tipus de qüestions el que fan és enfrontar-la però, òbviament, la Universitat Catòlica està en el seu dret d’acudir als tribunals si creu que hi ha hagut un menyscabament als seus estudiants”.

“Però hem de recordar –ha prosseguit– que la Universitat Catòlica no deixa de ser una universitat privada que té els seus interessos econòmics privats i nosaltres els que estem tutelant és el dret dels estudiants de les universitats públiques”.

Alhora, la vicepresidenta ha dit que fa poc en les Corts va recomanar a l’exconsellera popular María José Catalá la jurisprudència de Francisco Tomás y Valiente en el Tribunal Constitucional perquè “redactava unes sentències traduïdes a l’humà que són tot un compendi de com es limiten els drets fonamentals i com s’aplica el principi d’igualtat en els drets fonamentals”. “I diu que establir solucions diferents a suposats de fet, situacions diferents, no és trencar la igualtat. És a dir, que si jo part d’un fet diferenciat i aplique solucions diferents no estic trencant el principi d’igualtat”.

En la mateixa línia, ha posat de relleu que “no hi ha comunitat autònoma a Espanya excepte Castella i Lleó, on es beque a alumnes d’universitats privades, perquè hi ha una elecció prèvia i és voluntària, poden anar a la pública o a la privada i esta és una elecció que es fa des de la llibertat”. “I jo defense esta llibertat però les polítiques públiques bequen a les universitats públiques perquè ja hi ha hagut 7.000 estudiants que van haver d’abandonar les universitats públiques a falta de recursos econòmics”.

Oltra ha afegit que “les beques augmenten un 40%” respecte a l’exercici anterior fins a 23 milions d’euros per a i s’han posat en marxa noves iniciatives com la beca-salari.

També ha estat preguntat pel tema –durant la presentació del nou Pla Valencià de Mecenatge– el conseller d’Educació, Vicent Marzà, qui ha defensat que el seu departament “incidix on té els recursos i la capacitat, que és en les universitats públiques, i baixa les taxes als quals més ho necessiten”.

MARZÀ: “NO EXCLOUEN”

A més, ha incidit que les beques “no exclouen” i ha posat com a exemple el cas dels alumnes de Veterinària, que sí podran accedir a les ajudes al no existir oferta pública d’esta titulació.

“És normal que una entitat privada intente defensar si creu que els seus interessos estan per baix del que ells voldrien”, ha observat el conseller, que ha recalcat que esta fórmula de repartiment de beques universitàries és una cosa que “es fa en la majoria de territoris de l’Estat” pel que no constituïx “una gran excepcionalitat”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor