El Consell Professional de TVC rebutja ‘la censura i les llistes negres de paraules prohibides’ que ordena la Junta Electoral

  • Rebat les crítiques de manca de neutralitat recordant que TV3 va cobrir la manifestació del 28-O en defensa de la unitat d'Espanya

VilaWeb

ACN

30.11.2017 - 19:22
Actualització: 30.11.2017 - 20:12

El Consell Professional de TVC ha rebutjat ‘la censura i les llistes negres de paraules prohibides’ que ha ordenat la Junta Electoral Central (JEC) per a les eleccions del 21-D, alhora que ha reivindicat un periodisme ‘lliure i no polititzat’. Surt així al pas de l’ordre que impedeix als mitjans públics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) utilitzar les paraules ‘president’ i ‘consellers’ per referir-se a Carles Puigdemont i als membres del seu Govern.

El Consell Professional subratlla que si s’utilitzen aquests termes és perquè es recull la ‘convenció protocol·lària’ que manté aquests tractaments a les persones que han ocupat el càrrec. Es tracta, subratlla el Consell Professional, d’un tractament que no havia estat qüestionat ‘mai’, i que ara la JEC ‘els nega’.

També es lamenta que la JEC consideri que la retransmissió de la manifestació de l’11 de novembre amb el lema ‘Per la llibertat dels presos polítics’ va vulnerar ‘els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa’, sense tenir present que TV3 també va retransmetre la manifestació del 28 d’octubre en defensa de la unitat d’Espanya.

El Consell Professional de TVC explicita que, al seu parer, la JEC ‘exclou’ un element ‘cabdal’ per ‘veure i entendre’ que el que ha fet TV3 és ‘cobrir els esdeveniments i dimensionar les cobertures i les emissions en funció de l’interès informatiu dels fets’. Per això considera que el que fa la JEC és, ‘ras i curt’, apartar del judici ‘l’element més rellevant’, per la qual cosa, la decisió que se’n deriva ‘és negligent”.

Per tot plegat, el Consell Professional denuncia una ingerència ‘greu’ de la JEC en el criteri periodístic dels mitjans de la CCMA. I subratlla que ‘imposar les paraules, imposar el relat per damunt de decisions professionals, és una cotilla a la llibertat d’expressió i un mur davant el dret a la informació de la ciutadania’.Finalment el Consell protesta ‘enèrgicament’ per una decisió els efectes de la qual ‘de cap manera caminen en el sentit de garantir la neutralitat i la imparcialitat’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor