El Consell i la UV creen una Càtedra d’Economia Feminista per a posar en valor el treball “invisible” de la dona

  • El Govern valencià i la Universitat de València crearan una Càtedra d'Economia Feminista per a posar en valor el treball "invisible" de la dona i que elabore alhora indicadors que ajuden a prendre les deciones polítiques.

VilaWeb

Redacció

07.06.2017 - 15:47
Actualització: 07.06.2017 - 21:27

VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)

El Govern valencià i la Universitat de València crearan una Càtedra d’Economia Feminista per a posar en valor el treball “invisible” de la dona i que elabore alhora indicadors que ajuden a prendre les deciones polítiques.

Així, ho han assenyalat este dimecres la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, i el rector de la UV, Esteban Morcillo, en la presentació d’esta iniciativa.

La Càtedra comptarà amb 30.000 euros per part del Govern, que l’aprovarà en la seua reunió del pròxim divendres, i s’engegarà en els pròxims mesos una vegada concloga el procés de selecció del seu director.

Oltra ha assenyalat que s’està assistint a una reducció del concepte d’economia, ja que “solament es pensa en les grans xifres”, i “no es valora el treball invisible, aquell que no té preu, quan és una sustentació fonamental de la nostra societat”. De fet, el PIB (Productor Interior Brut) no té en compte que més del 50% de la nostra economia no és remunerada, ha apuntat Climent.

En este sentit, Oltra ha constatat que el treball remunerat és “molt recent en la història de la humanitat” mentre que “no hi ha hagut cap societat en la qual no hi haguera persones que cuidaren de les altres”, un treball que “normalment han exercit les dones i que ho seguixen fent majoritàriament”. No obstant açò, ha lamentat que “no té valor perquè no tenen un preu d’intercanvi” malgrat que és “element fonamental que sosté la nostra societat”.

De la mateixa manera, esta Càtedra estudiarà com ha de ser l’economia perquè siga sostenible i en eixe sentit s’ha referit als grans corrents de l’ecofemismo. Així mateix, s’encarregarà d’elaborar
indicadors que “ajuden a prendre decisions polítiques”. “O feminitzem l’economia o les generacions futures tindran problemes a curt termini”, ha advertit.

En este sentit, ha apuntat que l’anterior Govern del PP va deixar “una falta total d’indicadors, sobretot en l’àmbit social però també econòmic”, per la qual cosa prenia “les decisions polítiques a la babalà”. Per contra, ha destacat que el nou Consell està desenvolupant “un sistema base d’indicadors, des d’una aliança amb les Universitats, perquè les decisions polítiques tinguen una base científica i objetivable”.

APLICACIÓ PRÀCTICA

Oltra ha recalcat que esta Càtedra “no solament serà teòrica sinó tindrà una part d’economia aplicada”. En eixe sentit, ha destacat que desenvolupar la cura de persones “crea treball, ben remunerat, estable i que no es pot deslocalitzar” com s’està comprovat com la Llei de Dependència o la Llei de Renda Mínima.

La vicepresidenta ha ressaltat que és un dia “important” i “un pas més per a feminitzar tots els àmbits de la nostra vida” i en este sentit ha apuntat que “no és causal” que els premis de teatre Max que s’han celebrat esta setmana a València haja tingut una reivindicació feminista “molt important” com “tampoc és casual que per primera vegada en els Premis Jaume I hi haja més dones que homes”.

“Tot açò forma part d’un corrent que està impulsant els poders públics però sobretot la societat per a construir un món més igualitari”, ha constatat. Així, ha apuntat que esta Càtedra “entronca” amb este moviment.

Per la seua banda, el rector Morcillo ha destacat “la importància de l’educació com un element de canvi social” i en eixe sentit ha apuntat que esta Càtedra és també “un reconeixement a la tasca de la Universitat en les últimes dècades per a enfortir la igualtat efectiva entre homes i dones”.

“Som i volem seguir sent una Universitat de referència en el feminisme, no solament com un moviment de pensament sinó també en el seu trasversalitat i pragmatisme ja que ha de transformar la vida quotidiana”, ha recalcat. Per açò, ha assenyalat que té “tot el sentit” que esta Càtedra estiga lligada a la Universitat.

De la mateixa manera, el conseller Climent ha destacat que amb esta Càtedra es dóna “un pas més” per a “canviar la nostra societat”. Així, ha incidit que “el treball reproductiu i de cures és el que sostenen la nostra societat” i “a partir d’ací cal analitzar la situació econòmica per a poder actuar”.

En esta línia, ha ressaltat que esta Càtedra ajudarà a evolucionar la societat i a “posar en valor tot el treball que fer les dones des de la cura de la llar, dels fills i de les persones majors”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor