29.06.2018 - 08:20
Els 28 han acordat després d’hores de negociacions un pacte migratori de mínims. Els líders europeus han decidit el repartiment voluntari dels immigrants rescatats al mar i enviar-los a ‘centres controlats’ que acolliran alguns estats. L’objectiu és que en aquests centres de retenció es distingeixi de forma ‘ràpida i segura’ entre els migrants irregulars econòmics, que seran retornats, i aquells que necessiten protecció internacional, que serien repartits entre els estats sempre de forma voluntària d’acord amb ‘el principi de solidaritat’. ‘Així, totes les mesures pactades, inclosa la reubicació i el reassentament, seran de caràcter voluntari’, subratlla el document. Per altra banda, els caps d’estat i de govern no han deixat de banda la idea de construir camps per a immigrants fora de la UE com a mesura per ‘prevenir’ els fluxos migratoris irregulars a la Mediterrània, eliminar els ‘incentius’ per embarcar-se en viatges ‘perillosos’ i ‘trencar’ amb les xarxes de tràfic de persones.
‘El Consell Europeu insta el Consell i a la Comissió a explorar ràpidament el concepte de plataformes de desembarcament regionals, en estreta cooperació amb els tercers països pertinents i l’ACNUR i l’OIM’, afegeixen en les conclusions. Matisen que aquestes plataformes o camps -un terme, aquest últim, que les institucions rebutgen- han d’operar també ‘distingint les situacions individuals’. És a dir, diferenciant entre migrants econòmics i persones amb dret d’asil.
‘Itàlia ja no està sola’
El pacte assolit sobre immigració ha agradat sobretot a Itàlia, que ha vist satisfetes les seves demandes perquè altres estats membres compleixin amb el principi de ‘solidaritat’ que Roma els exigeix, encara que sigui voluntàriament.
‘Itàlia ja no està sola. Qui arriba a Itàlia, arriba a Europa’, ha dit el primer ministre Giuseppe Conte a la sortida de la reunió amb els seus homòlegs de matinada. La prioritat italiana, apuntaven dijous fonts diplomàtiques, era marxar de la cimera divendres amb algun tipus d’acord sobre immigració que poses de manifest que Itàlia no carregava sola ‘el pes’ de la gestió de les arribades i l’acollida dels sol·licitants d’asil. De fet, Itàlia va amenaçar dijous de fer fracassar la cimera i no permetre cap acord en cap altre àmbit si no hi havia la garantia d’un acord migratori satisfactori als seus ulls.
En el text aprovat també es recull que respecte a la ruta de la Mediterrània central, els esforços per detenir els contrabandistes que operen des de Líbia ‘s’han d’intensificar encara més’. Així, se subratlla que la UE ‘continuarà donant suport a Itàlia’ i a altres estats de primera línia en aquest sentit. I fins i tot s’avisa que ‘totes les embarcacions que operen a la Mediterrània hauran de respectar les lleis aplicables i no obstruir les operacions del guardacostes libi’.
Suport a l’estat espanyol
El text també inclou una referència explícita a l’estat espanyol i fixa que ‘a la llum de l’increement recent dels fluxos en la Mediterrània occidental la UE donarà suport, financerament o no, a tots els esforços dels estats membres, especialment l’estat espanyol, i els països d’origen i trànsit, en particular el Marroc, per prevenir la immigració il·legal’.