07.07.2016 - 16:53
|
Actualització: 08.07.2016 - 02:55
Salvador assegura que les màquines usades per a adequar l’entorn del festival “han destrossat una duna” de la partida del Miracle
VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
El Govern valencià ha assenyalat este dijous que el festival de música electrònica Marenostrum que tindria lloc a partir de demà divendres en la partida del Miracle d’Alboraia (València) s’ha cancel·lat per la Llei de Costes, i alhora ha apuntat que l’administració autonòmica no és competent per a prohibir este tipus d’esdeveniments.
Així ho ha exposat la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, que ha explicat que atenent a allò recollit a la Llei de Costes el seu departament ha elaborat “un informe sectorial” que és “negatiu a la realització d’esta activitat en este espai”.
Salvador s’ha pronunciat d’esta manera abans de participar a la presentació de les conclusions de les taules de treball del Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani, preguntada pels informes del seu departament sobre la celebració del certamen Marenostrum i per la decisió dels seus organitzadors de cancel·lar-lo a un dia del seu començament.
“Existix una Llei de Costes, del Govern d’Espanya, del PP, i un reglament que la desenvolupa que restringix els usos i activitats en esta reserva de domini públic”, ha afirmat la responsable autonòmica. Així, ha declarat que “la raó per la qual no s’ha permès esta activitat ací és per la Llei de Costes, que limita estos usos”.
Sobre esta qüestió, la consellera ha destacat també que al Pla d’Acció Territorial de l’Horta, que està pendent d’aprovació, la partida del Miracle “està prevista com una zona d’especial protecció”. “Crec que juntament amb la limitació de l’ús per la Llei de Costes estatal hi ha una altra qüestió que cal tindre en compte, la protecció del paisatge i del medi ambient”, ha subratllat, i alhora ha considerat que “mentre s’aprova” l’esmentat pla “cal respectar les coses”.
“SANCIÓ A L’EMPRESA”
María José Salvador ha ressaltat, en este sentit, preguntada pel dany ecològic que podia patir la zona en la qual s’havia programat el Marenostrum, que li consta que “amb les activitats d’entrada de maquinària” per a adequar la zona del festival “han destrossat una duna”.
La consellera ha apuntat que el Ministeri de Medi Ambient “ja ha posat una sanció a l’empresa” responsable de l’organització del certamen per este fet, tenint en compte que és “zona que afectava el ministeri”.
La titular d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha manifestat que “l’abril, quan es va presentar el projecte” per a la celebració del Marenostrum en Alboraia també “es requeria prèviament un informe del ministeri, que va arribar el juny”. Ha indicat que el seu departament va fer a l’administració central “dos requeriments per a demanar celeritat” i tindre “els informes preceptius”.
Alhora, Salvador ha relatat que la seua conselleria va preparar “un informe sectorial” sobre la proposta del Marenostrum, com els que han elaborat altres entitats, entre les quals hi ha Trànsit, que “ha posat una sèrie de reserves” i que “és negatiu a la realització d’esta activitat en este espai”.
Respecte a l'”informe sectorial” fet pel seu departament sobre l’activitat a la zona d’Alboraia prevista per al Marenostrum, la consellera ha reiterat que “ha estat de no autorització en este espai perquè la Llei de Costes estatal restringix estos usos i activitats” i ha asseverat que ha plantejat “un espai alternatiu”.
María José Salvador ha destacat després d’això que “el Govern valencià, la Conselleria, no és el competent per prohibir” un esdeveniment com este i ha insistit que el seu departament, “com fan altres administracions i altres entitats implicades” emet “un informe sectorial”.
“L’AJUNTAMENT EL QUE HA D’AUTORITZAR O NO”
La responsable autonòmica ha afirmat, a continuació, que “és l’Ajuntament el que ha d’autoritzar o no” i “atorgar la llicència d’activitat”. “Nosaltres vam fer l’informe preceptiu, quan vam vore que s’estaven fent activitats remetem un requeriment de paralització de l’activitat i ací acaba la competència i la funció de la nostra Conselleria. Per tant, el que passe a partir d’este moment és competència exclusiva de l’Ajuntament, en este i en els altres festivals, per a atorgar les llicències”, ha asseverat.
Salvador ha repetit que “s’ha plantejat una opció alternativa” i ha lamentat que “el minut resultat és que es van començar a muntar per part de l’empresa els escenaris sense tindre la preceptiva llicència municipal”.
VALORAR A QUI “TREBALLA BÉ”
D’altra banda, la consellera ha mostrat la seua voluntat de “posar en valor a les empreses que organitzen festivals i demanen els permisos amb temps, fan bé l’activitat i si hi ha problemes busquen alternatives”. En este context, ha assegurat que el Consell “sempre s’ha mostrat obert a buscar alternatives”.
María José Salvador s’ha referit així al festival Arenal Sound de Burriana (Castelló) i ha explicat que, “inicialment, també per la Llei de Costes” hi ha hagut “una restricció per a la primera ubicació que ha plantejat l’empresa” tot i que “es va buscar una alternativa que ha estat acceptada per l’empresa i per ajuntament”. D’esta manera, ha reiterat la necessitat de “posar en valor també a les empreses que treballen bé” i “que organitzen este tipus d’esdeveniments”.
En este punt, preguntada per la marca impulsada per la Generalitat per a aglutinar els festivals de música que se celebren a l’estiu en diferents localitats de la Comunitat Valenciana, la consellera ha valorat esta iniciativa a favor dels certàmens “que són marca, que generen activitat econòmica” en esta autonomia i que “fan bé les coses” i que este territori “tinga una repercussió internacional en positiu pel bon fer”.