El Consell d’Europa condemna la violència espanyola de l’1-O

  • La majoria de diputats ha remarcat que la violència no és pas el camí

VilaWeb
Redacció
12.10.2017 - 17:58
Actualització: 12.10.2017 - 20:59

L’Assemblea del Consell d’Europa ha condemnat avui la violència policíaca espanyola del referèndum del primer d’octubre i ha fet una crida al diàleg per a trobar una solució política a la crisi entre Catalunya i Espanya. A més, ha demanat que la comunitat internacional s’impliqués a cercar-hi una sortida.

En un debat d’alt nivell polític fet a Estrasburg, amb el títol ‘La necessitat d’una solució política per a la crisi a Catalunya‘, la majoria de diputats ha condemnat la repressió espanyola l’1-O i ha remarcat que la violència no és el camí. Alguns representants de l’estat espanyol han criticat l’acció de la Generalitat, que han acusat d’incomplir la llei. Per part dels partits sobiranistes, ha intervingut el diputat del PDECat Jordi Xuclà.

Només els representants de l’Azerbaitjan, Turquia i Sèrbia han donat un suport ferm a l’argument de la integritat territorial esgrimit per Espanya. Alguns dels altres diputats s’hi han referit, però han posat l’èmfasi en la violència de la policia espanyola i en la necessitat de dialogar. A més, alguns han insistit que l’ordenament jurídic no pot restar sotmès a les demandes democràtiques.

El suís Manuel Tornare ha dit: ‘L’única sortida és un full de ruta que condueixi a la mediació’. El britànic Roger Gale ha posat d’exemple d’Escòcia per argumentar que un referèndum com el que es va pactar al Regne Unit també és possible a l’estat espanyol. La suïssa Elisabeth Schneider-Schneiter ha posat el sistema federal del seu país com a model i ha dit que Suïssa es posava a disposició per a la mediació.

La parlamentària belga Pettra de Sutter ha criticat que el president espanyol, Mariano Rajoy, continués fent servir paraules amenaçadores i l’ha avisat que aplicar l’article 155 seria ‘la cosa pitjor que podria passar’. Alguns diputats, com Ganira Pashayeva, de l’Azerbaitjan, han fet referència a la necessitat de resoldre la situació amb diàleg, però sense comprometre la ‘integritat territorial’.

Pressions espanyoles
El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis, va reunir-se dilluns amb el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjørn Jagland, per provar d’evitar que es fes el debat d’avui sobre Catalunya a l’assemblea del Consell d’Europa. Però les pressions del ministre espanyol no van tenir efecte.

Jagland, en un debat previ aquesta setmana, va rebutjar la idea d’una mediació internacional però, en canvi, va oferir l’ajuda del Consell d’Europa en el camp del dret constitucional. Dimarts, responent a preguntes de membres de l’assemblea, Jagland va emfasitzar la importància de resoldre el conflicte dins el marc constitucional espanyol o una ‘versió modificada’ de la constitució.

Diferència clara amb el debat al Parlament Europeu
A diferència del debat de fa uns dies al Parlament Europeu, en què intervenien els representants designats de cada grup polític, avui han parlat gairebé una trentena de diputats. A més, ho han fet sense el condicionant de representar cap grup polític, és a dir, únicament es representaven a ells mateixos.

Això ha permès que se sentissin moltes veus crítiques envers la repressió violenta del govern espanyol contra el referèndum de l’1-O. Malgrat que no s’hi ha votat cap resolució, la majoria dels diputats han condemnat la repressió i han demanat diàleg.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor