El Consell d’Europa clarifica que cap país europeu no exclou el terrorisme de l’amnistia

  • Un informe nou de la Comissió de Venècia destaca que solament el Brasil i Quirguísia exclouen l'anomenat terrorisme de les lleis d'amnistia, tal com pretén de fer el PSOE

VilaWeb

Redacció

24.02.2024 - 11:43
Actualització: 24.02.2024 - 13:16

Cop dur a la pretensió del PSOE de fer-se fort de no entrar els delictes anomenats de “terrorisme” a la llei d’amnistia. Un informe fet públic avui per la Comissió de Venècia, l’entitat del Consell d’Europa que s’encarrega dels estàndards judicials, demostra que solament el Brasil i Quirguísia exclouen el terrorisme en les amnisties.

L’informe estudia la legislació o la pràctica de cinquanta-sis estats de tot el món, però especialment els europeus, i analitza quins són els límits que es fixen en cada cas a l’hora de promulgar una amnistia. I el resultat és que tan sols el Brasil i Quirguísia n’exclouen els casos de terrorisme.

Concretament, al Brasil l’amnistia promulgada l’agost del 1979 va excloure els condemnats per “terrorisme, assalt, segrest o atacs personals”. Però cal tenir en compte que aquesta llei d’amnistia –igual que l’espanyola d’aquell mateix any– va ser dissenyada per salvar els partidaris de la dictadura d’una possible persecució futura pels seus crims. La llei va ser promulgada pel general Joao Figuereido i va rebre el suport de l’exèrcit.

A Quirguísia, la llei promulgada el 2017 no s’aplicava als convictes per “tortures, violacions d’infants o terrorisme”.

És de destacar que, a diferència d’això que proposa el PSOE, tant la llei brasilera com la quirguisa fan referència als qui ja han estat condemnats en el moment de la promulgació de l’amnistia. El PSOE proposa que en siguin exclosos els acusats, fins i tot si encara no han estat jutjats.

És interessant de destacar també que l’informe, quan es refereix al cas espanyol, no parla de cap exclusió i explica que no hi ha cap regulació formal de l’amnistia a l’estat espanyol, a diferència del que passa en la majoria de països.

A Europa, la gran majoria dels estats (com ara Alemanya, Àustria, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Finlàndia, l’estat francès, Eslovàquia, Eslovènia, Grècia, Hongria, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Kossove, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Malta, Moldàvia, Mònegue, els Països Baixos, Macedònia del Nord, Noruega, Portugal, el Regne Unit, Romania, San Marino, Sèrbia, Suècia, Suïssa, la República Txeca, Ucraïna i Xipre) tenen clarament regulada l’amnistia, o bé en la constitució, o bé en lleis específiques.

Molts d’aquests països inclouen excepcions a la llei d’amnistia, però en cap cas no hi ha l’anomenat terrorisme. La gran majoria preveuen solament els casos definits per la llei internacional com a crims contra la humanitat, i després cada país defineix conductes que no poden ser amnistiades, segons la seva tradició jurídica –per exemple, a Portugal els autors d’homicidis en són exclosos, a Islàndia no es pot demanar l’amnistia per a casos en què ja s’ha complert la pena de presó o a Xipre no es permet l’amnistia per a delictes sexuals.

La publicació d’aquesta comparativa arriba en un moment molt singular, car fa pocs dies una delegació de la Comissió de Venècia va visitar Madrid, a instàncies del PP, per estudiar la proposta de llei d’amnistia i s’espera que n’emeti un veredicte a mitjan mes de març.

Vegeu ací el document de la Comissió de Venècia:

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor