El Consell de Garanties estudia què fer amb les peticions de Cs i PSC sobre la llei de l’1-O

  • PSC i Cs li van demanar dictamen abans que el Parlament ho impedís als grups

VilaWeb
Redacció
06.09.2017 - 14:37

PSC i Cs li van demanar dictamen abans que el Parlament ho impedís als grups

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) “estudia” què fer amb les peticions que li han fet Cs i PSC perquè analitzi la legalitat de la llei del referèndum que protagonitza el ple d’aquest dimecres en el Parlament, han explicat a Europa Press fonts de l’òrgan consultiu de la Generalitat.

El procediment que s’està seguint amb aquesta llei és inèdit i suposa un nou escenari pel CGE: normalment, tots els grups poden demanar dictamen a l’òrgan consultiu abans que es voti definitivament una iniciativa, però el Parlament ha estipulat específicament que no pugui fer-se amb aquesta llei.

La votació en què s’ha decidit impedir que els grups puguin demanar dictamen al CGE s’ha produït sobre les 13.30, però tant Cs com el PSC ja havien registrat a aquesta hora les seves peticions de dictamen al CGE.

La llei i el reglament que regulen el funcionament del CGE detallen els passos a seguir si un grup demana un dictamen, han precisat les citades fonts.

NORMATIVA

Els articles 24 i 25 de la llei del CGE, consultats per Europa Press, indiquen que els dictàmens han de sol·licitar-se mitjançant un escrit argumentat dirigit al president de l’ens –és el que han fet Cs i el PSC– i, una vegada rebuda la sol·licitud, l’òrgan consultiu té ‘tres dies’ per decidir si ho admet a tràmit.

‘El CGE solament pot inadmetre una sol·licitud en cas de falta de legitimació o en cas d’incompliment dels requisits procedimentals’, concreta l’article 25 de la llei, mentre que l’article 29 del reglament detalla que la decisió es prendrà per majoria simple dels membres del ple del consell.

El president de l’ens disposa de tres dies més per comunicar als sol·licitants la decisió sobre la petició de dictamen –‘en cas d’inadmissió, la resolució ha d’estar motivada’–, i pot sol·licitar al Parlament, al Govern i als ens públics la informació i documentació que necessiti per prendre una determinació.

Tot aquest procés habitual reglamentat s’ha vist alterat de manera extraordinària aquest dimecres tenint en compte que el Parlament, a proposta de JxSí i de la CUP, ha decidit vetar els grups de la seva possibilitat de sol·licitar un dictamen.

Els grups han argumentat aquest veto invocant l’article 81.3 del reglament del Parlament, que permet introduir una votació d’última hora en el ple sense necessitat que segueixi tots els tràmits habituals si ho avala la majoria –de la qual disposen JxSí i la CUP–.

JA S’HAVIA PRONUNCIAT

El CGE es va pronunciar sobre l’ús de l’article 81.3 en un dictamen recent que va sol·licitar el PSC sobre la reforma del reglament del Parlament que van impulsar JxSí i la CUP per habilitar la lectura única –ja suspesa pel Tribunal Consitucional (TC)– .

Llavors, l’òrgan consultiu ja va avisar que els grups poden usar el 81.3 si tenen l’aval de la majoria, però que va destacar que no es pot privar els diputats de drets parlamentaris bàsics com demanar dictamen al CGE.

INFORMES NO VINCULANTS

En tot cas, els informes del CGE no són vinculants, i ni el Parlament ni el Govern estan obligats a complir les seves indicacions, si bé és habitual que ho facin.

Si JxSí i la CUP haguessin acceptat que l’oposició pogués demanar un dictamen al Consell de Garanties, l’aprovació de la llei del referèndum s’hagués demorat un mes i no s’hauria pogut celebrar el referèndum en la data prevista: l’1 d’octubre de 2017.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor