El Consell de Formentera prova de sortir de la crisi institucional amb la moció de censura contra Llorenç Córdoba

  • Fa prop d'un any que el president del consell governa tot sol sense el suport de cap grup polític

Redacció

26.12.2024 - 21:40
Actualització: 27.12.2024 - 12:09

El Consell de Formentera debat la moció de censura contra el president de la institució, Llorenç Córdoba. La situació a la màxima institució insular és complicada d’ençà que fa més d’un any Sa Unió, una agrupació formada pel PP i Compromís –un grup local també de dretes–, va expulsar Córdoba de militància. En aquell moment, li van demanar que deixés l’acta i plegués de president del Consell, però no ho va fer. Durant tots aquests mesos, Formentera ha estat immersa en una crisi institucional que tots els partits amb representació a la institució insular esperen que avui s’acabi. Sa Unió, el PSIB i Gent per Formentera estan d’acord a votar a favor que Òscar Portas, de Sa Unió, sigui el nou president.

Però no tot és tan senzill com sembla. Perquè la moció prosperés, fa dues setmanes va dimitir el portaveu i conseller insular de Sa Unió, José Manuel Alcaraz, el dirigent del PP local i amb qui hi havia un enfrontament per motius que no es van fer públics. Va ser una condició indispensable del PSIB i Gent per Formentera. A més, Llorenç Córdoba diu que no deixarà ni l’escó al consell insular ni el que té al Parlament de les Illes Balears, l’únic en representació de Formentera. Això li permetrà de ser la clau de la governabilitat a l’illa, i també li dóna molt de poder al parlament després d’haver perdut Marga Prohens el suport de Vox.

L’expulsió de Córdoba

La crisi a Formentera fa un any que dura. Sa Unió el va expulsar de la coalició després de l’anunci unilateral de Córdoba que deixaria de donar suport al govern de Marga Prohens al parlament. Posteriorment, va transcendir a la premsa pitiüsa que Córdoba havia demanat un sobresou a Prohens perquè traslladar-se de Formentera a Palma per assistir als plens era molt costós i la seva família passava un mal moment econòmic. Prohens s’hi va negar i el PP ho va filtrar.

Però, políticament, segons que ha informat el setmanari el Temps, hi ha dues qüestions fonamentals, amb implicacions econòmiques importants, per les quals Córdoba s’ha negat a deixar el càrrec. Un és la concessió dels quiosquets a les platges, i l’altra, la renovació de les delimitacions de les zones marítimo-terrestres que preveu la llei de costes espanyola. Qui ho ha d’executar és el parlament de les Illes. Això ha posat en peu de guerra molts dels propietaris.

Com que quan el van expulsar de militància de Sa Unió Córdoba no va voler plegar, tots els membres de la comissió de govern del consell van dimitir excepte un. La conclusió de tot plegat és que fa molts mesos que el Consell de Formentera és una institució unipersonal governada per una persona que no ha de retre comptes a cap partit.

La Comissió d’Ètica del consell treballa en un informe sobre la crisi i, segons que va informar la premsa, Córdoba va provar d’aturar la publicació del document. Això va fer acabar la paciència de tots els partits, que es van posar d’acord per presentar la moció de censura.

Córdoba va reaccionar, d’una banda, acusant el PP d’haver mentit quan li havien assegurat que no donarien mai suport a una moció contra ell. D’una altra banda, va recordar a l’esquerra que la fiscalia anticorrupció continuava investigant la gestió dels anys de govern de l’esquerra al consell. “És molt trist que es vulgui fer una moció de censura per tractar d’encobrir la presumpta corrupció que hi ha hagut aquests anys al consell. Tot sortirà a la llum”, va dir.

Sobre Llorenç Córdoba també pesa una denúncia davant la fiscalia per presumpte malbaratament de fons. L’ha presentada la Comissió d’Ètica i Bon Govern del consell. L’acusen d’haver fet servir els serveis d’un funcionari amb fins privats.

La importància dels dos escons

Després de la moció de censura d’avui, Córdoba continuarà mantenint l’escó al consell. Això li dóna la clau de la governabilitat. A les eleccions del maig del 2023, Sa Unió va obtenir 9 escons i amb la marxa de Córdoba són 8, que és la suma que tenen Gent per Formentera (5) i el PSIB (3). Per tant, el vot de l’encara president serà fonamental si conservadors i progressistes no arriben a acords que el facin prescindible.

Quant a l’escó al Parlament de les Illes Balears, el seu vot també és important per a Marga Prohens, que té 25 escons, els mateixos que sumen els 18 del PSIB, els 4 de Més per Mallorca, els 2 de Més per Menorca i l’únic que té Unides Podem. Quant a Vox, que té una crisi interna, hi ha 2 diputats trànsfugues que es dobleguen a les ordres del partit i voten amb el PP, el vot que feia 28 era el de Córdoba, però d’ençà de l’enfrontament amb la presidenta, Prohens ja no hi pot comptar. La majoria absoluta al parlament és de 30 diputats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor