El Consell crea tres comissions per a analitzar l’impacte del ‘Brexit’ en turisme, indústria i sector agroalimentari

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha avançat este dijous que el Consell ha creat tres comissions de seguiment per a analitzar l'impacte del 'Brexit' en els sectors turístic, industrial i agroalimentari, ja que ha assenyalat que l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea "afecta especialment" la Comunitat Valenciana.

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 18:42

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha avançat este dijous que el Consell ha creat tres comissions de seguiment per a analitzar l’impacte del ‘Brexit’ en els sectors turístic, industrial i agroalimentari, ja que ha assenyalat que l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea “afecta especialment” la Comunitat Valenciana.

Així ho ha explicat Ximo Puig a la sessió de control del ple de les Corts després de la pregunta del síndic de Podem Antonio Montiel, sobre l’impacte que el ‘Brexit’ pot tindre en el sector agrícola valencià i què mesures té previst emprendre el Consell per a minimitzar estos efectes.

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha assenyalat que divendres passat es va posar en contacte amb l’ambaixador Gran Bretanya a Espanya “per a establir un contacte especial permanent amb ell”. Alhora, ha avançat que dilluns que ve mantindrà una reunió amb el sector turístic a Alacant i, després, farà trobades amb la resta d’àmbits afectats.

El ‘president’ ha assegurat que “tots els ciutadans que viuen en la Comunitat procedents del Regne Unit, ahir com hui, tenen tots els drets els intactes”, de la mateixa manera que “els valencians que estan al Regne Unit” .

Puig ha expressat la seua “tristesa” i la del Govern valencià “per la decisió adoptada lliurement al Regne Unit”. Ha destacat que “la idea d’Europa va més enllà de la qüestió econòmica”, però ha lamentat que “ha perdut els valors fundacions i que té l’espai d’igualtat i llibertat més important del món”.

Sobre esta qüestió, ha advertit que “quan es deixen caure ho valoris, recula caure en part el somni europeu” i ha reclamat que “necessitem més Europa”. En este sentit, considera que l’eixida del Regne Unit ha de suposar “una major implicació dels països membres”, davant d'”un moment delicat per a la UE que cal acceptar com una nova oportunitat”.

Antonio Montiel, per part seua, ha destacat que “la decisió dels britànics d’abandonar la Unió Europea té un impacte encara desconegut per a l’economia valenciana, però necessita ser avaluat i prendre mesures”, pel que ha valorat la creació d'”espais de diàleg amb els sectors afectats”.

El portaveu de Podem ha posat èmfasi que el 7% de l’economia alacantina depèn del mercat britànic, i que el 89% dels britànics residents a la Comunitat Valenciana residixen a Alacant.

Alhora, ha indicat que al Regne Unit hi ha 5.712 valencians amb targeta sanitària, però “aproximadament altres 5.000 valencians, la majoria joves, no estan inscrits en cap registre” i, per tant, “perdrien la seua cobertura sanitària a partir de 90 dies a l’estranger”. “Ens preocupen estes 10.000 persones”, ha manifestat.

“GRAN TRANQUIL·LITAT”

Ximo Puig ha destacat que “comença ara un procés”, perquè “el ‘Brexit’ no és de hui per demà”. En este sentit, ha volgut llançar un missatge de “gran tranquil·litat, com a mínim de moment, per a totes les persones”, i ha ressaltat que “ací tenim sanitat universal per a tots, vinguen d’on vinguen”. Tot i això, ha exigit al Govern que “pague els 75 milions que ens deu cada any de desplaçats”.

El diputat de Podem David Torres ha preguntat al Consell per quines actuacions portarà a terme per a compensar les “possibles pèrdues” del ‘Brexit’ en el sector agroalimentari valencià.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha respost que “la cosa més important és la negociació de la política agrària comuna (PAC)”, que hui està negociant a Madrid la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, “perquè beneficie el sector agroalimentari valencià i no li perjudique com fins ara”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor