27.07.2016 - 14:51
TERRASSA (BARCELONA), 27 (EUROPA PRESS)
El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) ha presentat aquest dimecres un codi ètic i de bon govern, aprovat al Ple celebrat aquest dijous passat per “restaurar” la imatge d’aquest organisme supramunicipal.
Així ho ha manifestat en un comunicat el president de l’ens, Ignasi Giménez, que ha dit que volien “ser exemplars i calia fer-ho amb urgència per restaurar la imatge del Consell, tocada per diferents casos”, referint-se a la peça 31 del cas Mercuri –que investiga presumptes col·locacions irregulars de persones al CCVOC, el Consorci de Residus i l’AMB–.
Es tracta d’una pauta que recull les regles, els principis i els models de conducta a seguir per a les persones que ocupen càrrecs electes, de lliure designació i per a tot el personal en general del CCVOC, com per exemple que els primers hauran de publicar la retribucions íntegres fins a dos anys després de deixar el lloc, limitar els possibles regals i regular els viatges per raó del càrrec.
RENÚNCIA PER JUDICI ORAL
Alhora en el cas que un càrrec electe sigui membre d’una altra administració amb un règim salarial de dedicació completa renunciarà al cobrament de dietes d’assistència als òrgans de l’organisme supramunicipal que pertanyi, dimitir en cas de judici oral en casos de males praxis, abstenir-se d’activitats privades incompatibles amb el desenvolupament d’una funció pública i recomana un màxim de dos mandats.
En aquest sentit, el president del Consell ha remarcat l’avanç que suposa la renúncia quan hi hagi l’obertura d’un judici oral i espera que aquesta “fórmula l’adoptin els ajuntaments” i espera que sigui un referent i una proposta per als consistoris de la demarcació.
El codi ètic preveu la possibilitat de designar una comissió ètica, formada per tres experts externs del CCVOC, que també hauria d’assessorar en matèria de transparència i accés a la informació pública.
Aquest document està inspirat en les directrius marcades per l’aprovació de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern, tot i que inclou mesures inaudites, que ha impulsat la comissió de la transparència –formada per tots els grups comarcals i que presideix la CUP-CAV– i s’ha aprovat per unanimitat en el plenari (l’integren PSC, ERC, Partit Demòcrata Català, Entesa, C’s, CUP-CAV i PP).