28.07.2017 - 16:31
Bravo garantix la “seguretat, confiança i estabilitat” dels processos i diu que a més de ser més barats guanyaran en rapidesa i eficàcia
VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
El ple del Consell ha aprovat este divendres l’avantprojecte de Llei de Mediació de la Comunitat Valenciana, una norma que permetrà resoldre conflictes sense necessitat d’arribar als tribunals i de judicialitzar-los, com ha indicat la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo.
Bravo ha comparegut al costat de la vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell per a donar a conéixer este acord. La titular de Justícia ha ressaltat la “seguretat, confiança i estabilitat” que es pretén donar als conflictes que per mitjà d’esta llei es resolguen a través de la mediació.
Així mateix, ha destacat que els processos que s’aborden d’esta manera seran més barats que un de judicial, guanyaran en rapidesa i en eficàcia, tenint en compte “la càrrega de treball dels tribunals”. La consellera ha apuntat que a més la mediació ajudarà a reduir esta càrrega.
La Generalitat pretén amb este avantprojecte de llei –que després de passar pels òrgans consultius i tornar al govern s’enviarà a les Corts per a la seua tramitació– implantar, desenvolupar i impulsar un marc jurídic en el qual s’incorporen els procediments de mediació que es desenvolupen a la Comunitat per a la seua resolució de forma extrajudicial, per mitjà “d’una via alternativa al sistema judicial”.
La mediació és un procediment caracteritzat per la intervenció d’un mediador professional, neutral i imparcial que facilita l’acostament de postures entre les persones en conflicte i proposa possibles solucions en favor d’un acord satisfactori que evite arribar als tribunals.
Bravo ha apuntat que per esta via es podran resoldre qüestions que necessàriament no han de passar pel sistema judicial com a conflictes familiars, baralles de veïns, temes de l’àmbit cooperatiu, sanitaris, mercantils o administratius, entre ells, assumptes com determinar un preu just.
Així mateix, la consellera ha assegurat que “l’aposta del Consell per la mediació enllaça amb un objectiu important del Pacte del Botànic com és “la defensa de les llibertats i drets dels ciutadans” i el compromís de “rescatar persones” perquè suposa “rescatar els seus drets”. Al seu torn, ha dit que entronca amb “el concepte de justícia i de justícia integral”.
El text normatiu, compost per 46 articles, impulsa, segons la Generalitat, el diàleg, la participació, la convivència i la regeneració dels llaços socials. Gabriela Bravo ha manifestat que de la nova norma es beneficiaran els ciutadans, atés que “disposaran d’un altre instrument” per a solucionar conflictes; els mediadors, que “demanaven des de fa molt temps este marc legal” per a desenvolupar el seu treball, i l’administració de justícia, “afectada per sobrecàrrega de treball”.
La responsable autonòmica ha subratllat també les “novetats” que la norma valenciana oferirà sobre la llei estatal de 2012, atés que és “més ambiciosa” ja que “establix un marc legal més ampli, amb més matèries”. Igualment, ha destacat que l’avantprojecte del Consell preveu “la prestació de servicis de mediació gratuïta per a els qui sent persones beneficiàries del dret de justícia gratuïta opten per acudir a la mediació per a resoldre les seues controvèrsies”.
CENTRE DE MEDIACIÓ
D’altra banda, Bravo ha assenyalat que la proposta valenciana contempla la creació del Centre de Mediació de la Comunitat Valenciana, que comptarà amb un consell assessor, i que s’encarregarà de coordinar totes aquelles actuacions que es donen en matèria de mediació.
D’este organisme dependrà el Registre de Persones i Entitats Mediadores de la Comunitat, un instrument a través del com es garantix a la ciutadania l’accés a professionals i a entitats mediadores de contrastada professionalitat, capacitació i formació.
La consellera ha parlat també de les iniciatives que l’avantprojecte contempla per a garantir la professionalitat de la mediació a través de la “formació continuada” i de l’especialització dels qui l’executen. Bravo ha asseverat que la nova norma garantirà “imparcialitat i confidencialitat”, a més de contemplar el “caràcter presencial” en la resolució dels problemes perquè “no es podrà delegar en terceres persones per a la mediació”.
“UN BON TEXT”
El text legal s’estructura en un títol preliminar, cinc títols, una disposició addicional, una transitòria, una disposició derogatòria i dos disposicions finals. Una d’estes últimes, ha precisat la titular de Justícia, és la relativa al reconeixement dels professionals i entitats mediadores que fins a hui de l’entrada en vigor de la nova norma hagen exercit tasques de mediació a la Comunitat.
“Es tracta d’un bon text. Estic segura que una vegada passe per tots els òrgans consultius i arribe a seu parlamentària quedarà enriquit i servirà per a assegurar drets de tutela integral i els drets dels valencians”, ha exposat Gabriela Bravo.