14.02.2020 - 20:50
|
Actualització: 14.02.2020 - 21:09
El ple del Consell ha aprovat el polèmic projecte de llei de la funció pública que desenvoluparà el requisit lingüístic. Un reglament posterior marcarà els nivells específics per a cada lloc segons la relació dels funcionaris amb la ciutadania, però ja no incorpora la disposició final que blindava la incorporació de la capacitació lingüística en català. Entitats com Escola Valenciana i Acció Cultural se n’havien queixat perquè entenien que el redactat final no blindava el català.
Les entitats no entenen la decisió, perquè hi havia un ‘amplíssim consens de les principals forces sindicals i entitats cíviques valencianes’ per a incloure la competència lingüística. Per aquest motiu, han demanat una reunió amb el president, Ximo Puig, i confien que el projecte de llei serà esmenat durant la tramitació a les Corts. Segons el Consell, aquesta norma serà l’eina per a adaptar l’administració a les necessitats del segle XXI. Entre els objectius, hi ha potenciar la igualtat de gènere, rejovenir les plantilles i agilitar els processos selectius.
El requisit lingüístic es desenvoluparà en un reglament a partir de la foto fixa que elaborarà una altra comissió d’experts. El projecte estableix un termini d’un any per a regular aquesta acreditació, després de l’informe favorable de la Direcció General de Política Lingüística. L’objectiu del Consell és garantir l’atenció en les dues llengües oficials i compensar els dèficits que encara presenta el coneixement i l’ús del català per fer efectiu el dret recollit a l’estatut que qualsevol persona pugui dirigir-se i ser atesa en qualsevol dels dos idiomes.