El congrés espanyol s’oposa a posar fi a la inviolabilitat de Felipe VI

  • La proposició no de llei ha rebut el suport d'ERC, JxCat, PDECat, Podem, PNB, Bildu, BNG, Més País i Compromís

VilaWeb

ACN

25.02.2021 - 12:26
Actualització: 25.02.2021 - 13:24

El congrés espanyol ha refusat amb els vots del PSOE, PP, Vox i Cs (276 vots en contra i 74 a favor) una iniciativa d’ERC que es va debatre dimarts i que instava el govern espanyol a posar punt final a la inviolabilitat del rei. Han votat a favor de la proposició no de llei Podem, ERC, JxCat, PDECat, PNB, Bildu, Més País i Compromís. La majoria dels diputats s’hi han oposat argumentant que va en contra dels principis de la constitució espanyola “que ens vam donar entre tots”, en paraules de la portaveu del PSOE Rafaela Crespín.

La proposició no de llei d’ERC instava el govern espanyol a “impulsar totes les modificacions reglamentàries de l’ordenament jurídic” que calguin perquè “totes les persones siguin efectivament iguals davant la llei” i, per tant, “hagin de respondre davant l’administració de justícia en les mateixes condicions”. Per aquest motiu reclama: “que s’eliminin completament de l’ordenament jurídic i en virtut del principi democràtic les prerrogatives d’inviolabilitat i irresponsabilitat que puguin emparar comportaments delictius o irregulars de la persona del cap de l’estat, la casa reial i qualsevol membre de la corona.” I demana de derogar l’article 55 bis de la llei orgànica del poder judicial que estenia l’aforament del rei emèrit a més membres de la família.

Durant el debat de dimarts la diputada d’ERC Carolina Telechea va recordar que Felipe VI constava com a beneficiari dels comptes del seu pare, Juan Carlos I a Suïssa, i va retreure al PSOE que fos un “defensor a ultrança” de la “monarquia corrupta”. Telechea va recordar que abans de ser president, Sánchez defensava de suprimir la inviolabilitat del rei espanyol i que fins i tot es declarava republicà. “Fins ara no hem vist res que ens faci pensar que vulgui eliminar les prerrogatives de la casa reial –va dir–. Les que continuem tenint principis republicans ja no som al PSC, sinó a ERC.”

El diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas també va reclamar la desclassificació dels documents per “exigir responsabilitats a l”Elefant Blanc’ del cop d’estat” del 23-F, i va acusar el PSOE de fer una tenalla amb Vox per impedir que es retirés la inviolabilitat del monarca. Alonso-Cuevillas va interpel·lar Podem, que “fa equilibris entre les places i les poltrones”.

El diputat de la CUP Albert Botran va recordar que molts historiadors havien posat en dubte el paper de Juan Carlos I el 23-F, i va reclamar novament que es desclassifiquessin els documents sobre el cop d’estat. Botran va recordar que la inviolabilitat del rei espanyol disposa d’una protecció política “que va de Vox al PSOE” i afegí: “Que algú estigui per sobre de la llei és una herència del despotisme monàrquic dels Borbons.”

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, va justificar el vot en contra adduint els “quaranta anys de democràcia” i el fet que el rei espanyol és “símbol de la unitat i permanència d’Espanya”. “Ell encarna els valors de la nostra constitució”, va dir. Bal fins i tot va comparar el 23-F amb la declaració unilateral d’independència de Catalunya.

El president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, va ironitzar sobre el fet que aquest dimarts a l’acte institucional del 23-F Felipe VI hagués lloat el seu pare sense fer referència als seus escàndols. Va afegir que calia controlar l’activitat del monarca. El fet que el congrés espanyol no pugui investigar els crims de corrupció de la monarquia demostra que hi ha un problema democràtic, va dir. “No pot ser que tinguem un cap d’estat que tingui patent de cors per a delinquir”, va sentenciar.

El diputat del PP Jaime Miguel Mateu va recordar que la constitució espanyola estableix la inviolabilitat del rei d’Espanya i va dir que, per tant, qualsevol canvi en aquesta condició –”com la que defensen al pamflet que han presentat”, va arribar a dir– implica fer una reforma constitucional. L’objectiu de la iniciativa, segons Mateu, és atacar el rei Felipe VI amb una tècnica de la “gota malaia”. “Utilitzen els seus votants per sembrar odi”, afegí.

Va tancar el debat la diputada del PSOE Rafaela Crespín, que va afirmar que els socialistes sempre “protegiran i respectaran la constitució” per “mantenir viu el pacte de convivència que ens hem donat”. I acabà dient: “Senyors d’ERC, dediquin-se a donar estabilitat a Catalunya, i facin president tan aviat com sigui possible el candidat Illa. […] El PSOE no posarà en dubte les institucions ni atiarà la confrontació.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor