09.09.2015 - 18:23
|
Actualització: 10.09.2015 - 00:00
El Congrés dels Estats Units ha rebut una delegació de la Generalitat de Catalunya per tenir informació directa sobre el procés d’independència, segons que ha pogut saber VilaWeb. Representants del govern s’han reunit amb membres de la comissió d’Afers Estrangers del Congrés nord-americà per explicar-los com encaren el procés cap a la independència i les eleccions del dia 27. Després de la trobada, diversos congressistes s’han mostrat favorables al dret d’autodeterminació de Catalunya. Abans, el secretari d’Afers Estrangers, Roger Albinyana, ha fet una conferència al Peterson Institute for International Economics. En la presentació de l’acte, el president d’aquest important ‘think tank’ ha explicat que es faria aquesta trobada al Capitoli.
El republicà Dana Tyrone Rohrabacher, president del subcomitè d’Europa del congrés dels Estats Units, ha defensat el dret de decidir de Catalunya. ‘No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no pot decidir sobre si vol ser part d’Espanya, com qualsevol altre poble, té el dret a decidir’, ha assegurat Rohrabacher en declaracions a la premsa.
Rohrabacher ha indicat que el seu comitè al Congrés, encarregat dels afers europeus i d’Euràsia, ‘ha examinat’ la qüestió de l’autodeterminació ‘en diversos països del món’ i Catalunya té, diu, el mateix dret que ‘qualsevol altre poble’.
El republicà, congressista per Califòrnia, ha afegit que ‘a llarg termini’ es millor permetre un referèndum a l’estil d’Escòcia. ‘És millor deixar que la gent decideixi i que es quedin voluntàriament al país, en comptes de fer-los sentir que estan forçats a quedar-se, perquè això crea ressentiment, crea un mal sentiment i debilita el sentit d’unitat que el país necessita’, ha remarcat quan li han preguntat què li diria al govern espanyol sobre Catalunya.
Han estat d’acocrd amb les paraules de Rohrabacher el legislador republicà Mario Díaz-Balart, que ha dit que el dret de decidir i de manifestar els desitjos com a societat ha de prevaldre. El també conservador Carlos Curbelo ha donat suport a les opinions dels seus companys, segons informa EFE.
Ja hi ha hagut cinc cambres legislatives d’estats sobirans on s’ha tractat del procés català. El parlament de Dinamarca (Folketinget) va votar el 19 de maig una resolució en què instava al diàleg entre Catalunya i Espanya. La moció va ser aprovada amb 64 vots a favor, cap en contra i 41 abstencions. El dia 7 de juliol, el procés sobiranista va ser objecte de debat al parlament d’Irlanda (Oireachtas), en una sessió en què van intervenir el secretari d’Afers Exteriors del govern, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. El 26 d’agost, Albinyana i Royo van comparèixer davant el Parlament de l’Uruguai per explicar el procés i van ser rebuts més tard pel president de la cambra, Alejandro Sánchez. I el 2 de setembre la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Francesca Guardiola, va comparèixer a la comissió de Relacions Exteriors i Afers Internacionals del senat del Paraguai per explicar el moment polític que viu Catalunya.
Informació relacionada:
Entrevista a Amadeu Altafaj: ‘L’adhesió a la UE coincidirà amb la proclamació d’independència’
Romeva a la BBC: ‘Espanya sap que si Catalunya és fora de la UE tindrà un problema’
Trenta eurodiputats signen una carta conjunta contra l’amenaça del ministre de Defensa espanyol
La Via Lliure 2015 de la Meridiana: informació i recomanacions per a l’Onze de Setembre