27.02.2018 - 13:48
|
Actualització: 27.02.2018 - 16:46
La mesa del congrés espanyol ha acordat la finalització del període d’esmenes de la proposició de reforma de l’estatut valencià, segons que han confirmat fonts pròximes a la coalició Compromís al parlament espanyol. La decisió arriba després de 47 sol·licituds d’ampliació del període d’esmenes, efectuades pel PP i Ciutadans, a la proposició de reforma aprovada l’any 2011 pel parlament valencià per equiparar les inversions territorialitzades de l’estat espanyol al pes demogràfic del territori a través de la disposició addicional primera.
A través d’un comunicat, Compromís ha celebrat la decisió assenyalant que no hauria estat possible sense ‘la pressió continua’ de la seva formació a Ciutadans, que finalment ha renunciat a l’ampliació del període d’esmenes, que era el que mantenia el blocatge. El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha dit que ‘després de molts mesos de complicitat entre el PP i Ciutadans, avui, per vergonya, els populars s’han quedat sols atemptant contra els drets de tots els valencians i les valencianes’. Baldoví ha celebrat que ‘després de 7 anys i 47 ampliacions del període d’esmenes, primer del PP i després del PP i Cs, la reforma de l’estatut valencià podrà tramitar-se finalment. El PP queda sol. La tasca de denúncia de Compromís ha estat fonamental’.
El síndic del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes, Manuel Mata, també ha valorat la decisió durant la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics, assenyalant que el PP ‘s’ha quedat sol en contra dels interessos dels valencians’ i que Rajoy ‘ha demostrat una vegada més que és el més gran enemic del País Valencià’. Després de ser aprovat l’any 2011 a les Corts Valencianes, el text no va ser pres en consideració al congrés espanyol fins a l’octubre del 2016. Des d’aleshores, hi ha hagut fins a 47 sol·licituds del període d’esmenes, a proposta de PP i Cs. En tot aquest temps, altres reformes estatutàries, com les de Múrcia o Canàries, han avançat en el tràmit parlamentari al País Valencià, tot i ser registrats anys després (el canari l’any 2015 i el murcià l’any 2017).