05.11.2016 - 17:37
|
Actualització: 05.11.2016 - 21:16
BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)
La comissió del congrés del PSC que debat la ponència política del partit per als pròxims anys ha tombat aquest dissabte per majoria una esmena de l’agrupació de Granollers (Barcelona) que proposava fer una consulta acordada sobre la independència de Catalunya.
Segons han explicat a Europa Press fonts socialistes, la iniciativa defensava que la “deriva independentista” passa per un canvi tant en les relacions Catalunya-Espanya com de la pròpia Espanya.
Tot i que subratllava que l’esmentat canvi ha de conduir a un model federal de l’Estat, l’esmena apuntava que, a diferència del que diu la ponència marc del congrés del PSC i després de la fractura que va suposar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut, “l’única via possible per resoldre aquesta situació i donar una sortida al problema d’encaix de Catalunya passa per una consulta al poble català”.
“Una consulta amb pregunta clara i d’acord a la legalitat. Pensem que Catalunya ha de poder decidir si vol o no compartir un projecte amb la resta de pobles d’Espanya. Nosaltres ho volem, però no perquè des de l’Estat se’ns obligui o ens sentim sotmesos, sinó perquè sigui la voluntat dels catalans”, recollia l’esmena.
La proposta ha estat àmpliament rebutjada al tenir només una desena de vots a favor i tampoc ha obtingut el suport suficient per ser debatuda en el plenari del congrés: com a mínim 43 vots de delegats de la comissió.
Aquesta comissió també ha debatut el polèmic apartat de la ponència marc que en un primer esborrany obria la porta a fer un referèndum a la canadenca –pactat i amb pregunta clara– com ‘pla B’ en el cas que a Catalunya fracassés la reforma constitucional, una aposta que finalment es va eliminar per l’enrenou generat entre la militància.
El nou redactat ja no feia referència a la ‘via canadenca’ i posava èmfasi en l’aposta dels socialistes per la reforma federal de la Constitució: s’ha debatut i aprovat amb el suport majoritari dels delegats de la comissió, en espera que el plenari ho ratifiqui.