27.09.2016 - 22:31
|
Actualització: 28.09.2016 - 07:14
El ple Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts amb 205 vots a favor (totes les formacions menys el PP), 136 en contra i dues abstencions la creació d’una comissió d’investigació sobre el suposat ús per part del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, de les institucions de l’estat per perseguir i fabricar proves falses contra els seus adversaris polítics, l’anomenada ‘Operació Catalunya’. Els diputats han aprovat la proposició que va presentar sobre aquesta qüestió el Grup Socialista, mentre que ERC i PDC han retirat les seves iniciatives per afavorir l’acord. Malgrat l’aprovació d’aquest dimarts, la comissió només es posarà en marxa en el cas que no se celebrin terceres eleccions.
Tindrà com a objectiu investigar l’ús del Ministeri de l’Interior sota la batuta de Fernández Díaz dels efectius dels Cossos i Forces de Seguretat ‘amb finalitats polítiques i en especial per obstaculitzar la investigació dels escàndols de corrupció que afectaven el PP, i per al seguiment i control de les activitats de l’oposició i dels seus dirigents’.
El diputat del PSOE Antonio Trevín ha assegurat que l’objectiu de la Comissió és ‘aclarir si el govern, i especialment el ministre de l’Interior ha creat una policia política, i si com deia el senyor Fernández Díaz, el president ‘ho sap tot’, perquè aquesta sospita tan fonamentada és incompatible amb la democràcia’.
El portaveu adjunt d’ERC al congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que la qüestió ‘no va d’un partit polític’, sinó de ‘gent decent contra gent indecent’. ‘Jo sí que els vull guanyar una guerra 80 anys després a la trinxera d’una comissió d’investigació’, ha dit Rufián, que ha reproduït mitjançant una tablet i des de la tribuna fragments de les gravacions de Fernández Díaz. ‘El que han escoltat són les conspiracions d’un Vito Corleone sense honor’, ha dit, perquè si el delicte és ser català i independentista, només mereixen que aquest poble ho aconsegueixi’.
El portaveu del PDC al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ha afirmat que la conversa ‘sembla un guió de Mortadelo i Filemón, però que reflecteix fets molt greus’. ‘Si no s’adonen de la gravetat d’aquesta conversa és que no són dignes de ser representants de res ni de ningú’, ha dit Homs dirigint-se als diputats del PP. Segons el portaveu del PDC ‘quan s’està disposat a traspassar totes les línies, a utilitzar diner públic, crear una policia política, manipular la fiscalia i els jutges per combatre els adversaris polítics és que ja no estem ni en un estat de dret ni en una democràcia’, ha sentenciat.
El diputat de C’s Miguel Ángel Gutiérrez ha anunciat el vot favorable de la seva formació a la iniciativa del PSOE perquè el ministre va rebutjar comparèixer a la cambra per donar explicacions sobre aquest cas, i també perquè Fernández Díaz està portant les institucions espanyoles ‘per un tobogan de desprestigi’ amb les seves pràctiques. Amb tot, Gutiérrez ha acusat la Generalitat de ‘fer el mateix’ amb els Mossos, i ha mostrat diverses informacions de diari que apunten en aquesta direcció.
El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, ha acusat Fernández Díaz d’insultar la intel·ligència dels ciutadans i de posar en risc la democràcia creant i finançant unitats polítiques de la policia que filtren informes falsos als mitjans per desprestigiar l’oposició. ‘Per nosaltres el patriotisme és una altra cosa que convertir les institucions en una maquinària de guerra contra els adversaris’, ha dit Errejón, que ha acusat Fernández Díaz de ser el personatge més sinistre del govern.
El portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, també ha afirmat que l’actuació del ministre supera qualsevol límit tolerable en democràcia. Ha demanat la dimissió immediata de Fernández Díaz per haver utilitzat recursos de l’Estat per fabricar cassos contra els adversaris polítics. Domènech ha advertit que si —com diu a la gravació Fernández Díaz— Mariano Rajoy tenia coneixement de l’operació ‘estem davant el Watergate espanyol’.
Per contra, el diputat del PP Rafael Merino, ha negat que el Congrés pugui investigar fets que van passar en una altra legislatura i ha acusat el PSOE d’haver-se unit als independentistes d’ERC i del Grup Mixt (en referència al PDC). ‘Vostès estan insultant a la professionalitat de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els jutges i els fiscals d’Espanya, perquè els estan acusant d’estar al servei del PP i del govern del PP per fer pràctiques irregulars’, ha dit.
Què s’investigarà?
L’exposició de motius de la iniciativa aprovada fa referència directa a les escoltes que van posar de manifest els detalls de la conversa que va mantenir amb el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya —on apuntava que la Fiscalia podia ‘afinar’ acusacions contra els dirigents independentistes— així com a les manifestacions del Comissari José Manuel Villarejo sobre l’existència d’un grup de policies designats pel ministre des del 2012 per seguir les activitats dels dirigents independentistes, fabricar dossiers i filtrar-los als mitjans de comunicació.
Segons l’escrit, el Ministeri ha dissenyat una estructura dirigida a més a obstaculitzar la investigació i els escàndols de corrupció que afectaven el PP i una altra de seguiment als adversaris polítics i membres del propi Cos de Policia. Tot plegat, apunten els grups, suposa una ús partidista inacceptable dels mitjans i recursos del Ministeri i de les Forces de Seguretat de l’estat, així com un abús de poder que trenca les regles essencials de la democràcia i de l’estat de dret.
També per analitzar les actuacions del Ministeri per ‘difondre suposades informacions sobre dirigents i membres d’altres partits polítics basades exclusivament en documentació elaborada amb aquesta finalitat pel propi Departament’, així com per ‘esclarir les informacions que apunten a l’elaboració des del Ministeri d’elements probatoris que justifiquin la intervenció del Poder Judicial contra determinats responsables polítics’.
Els socialistes voles investigar també si membres dels Cossos i forces de Seguretat han constituït aquesta policia política i quin ha estat l’origen dels recursos per finançar aquestes activitats. Per últim, volen determinar si s’ha vulnerat la llei i quins són els responsables d’aquests possibles delictes.
La proposta del PSOE estableix que aquesta comissió estigui formada per tres representants de cada grup de més de cent membres (PP), dos de cada grup de més de 50 (PSOE i Podem), i un de cadascun dels grups parlamentaris, i que a les votacions s’atengui al criteri de vot ponderat. La duració dels treballs, segons la proposta, serà de tres mesos, però aquest termini podria ser prorrogat per mesos d’acord al ple de la cambra.
El PSOE ja va advertir la setmana passada que si la comissió comença a funcionar i crida Fernández Díaz aquest estarà obligat a comparèixer si no es vol veure imputat per un delicte de desobediència i inhabilitat per a càrrec públic, perquè les compareixences en comissió són obligades per als funcionaris de l’estat.
Fernández Díaz ‘encantat’ de comparèixer
El ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha lamentat aquest dimarts a la nit als passadissos del Congrés que el PSOE faci la ‘feina bruta’ als independentistes convocant la comissió d’investigació sobre ell i l’anomenada Operació Catalunya. La petició del PSOE ha comptat amb el vot favorable de tots els partits excepte el PP. ‘Estaré encantant de comparèixer si ho haig de fer’, ha afirmat Fernández Díaz als periodistes, que ha subratllat que per a ell la política és una cosa seriosa i ha recordat que l’última comissió d’investigació al congrés espanyol es va convocar pels atemptats de l’11-M.