El Congrés acollirà el dimarts el debat de la tercera moció de censura de la democràcia

  • El duel de Pablo Iglesias amb el PSOE i el PP arribarà al final i qualsevol membre del Govern central podrà intervenir en la sessió

VilaWeb
Redacció
11.06.2017 - 09:33

El duel de Pablo Iglesias amb el PSOE i el PP arribarà al final i qualsevol membre del Govern central podrà intervenir en la sessió

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

El Congrés celebrarà aquest dimarts el debat de la moció de censura que Units Podem ha presentat contra Mariano Rajoy i que serà la tercera que es discuteix en la recent història democràtica. Les anteriors van tenir lloc en 1980, quan el PSOE va presentar una contra Adolfo Suárez, i en 1987, quan Aliança Popular va fer el propi contra Felipe González. Cap de les dues van prosperar i tot apunta al fet que la de Pablo Iglesias seguirà el mateix camí.

El debat s’iniciarà a les nou del matí amb la intervenció d’un representant dels 35 diputats d’Units Podem que van subscriure la moció de censura, en aquest cas, de la portaveu parlamentària, Irene Montero.

En aquesta intervenció, per la qual no té temps taxat, Montero explicarà les raons que han portat al seu grup a presentar la censura a Mariano Rajoy, amb el que serà un discurs eminentment crític amb el PP. A continuació, serà el torn del candidat, qui, també sense límit de temps, pujarà a la tribuna per exposar el programa polític del seu hipotètic Executiu.

El Govern central, que pot intervenir a qualsevol moment del debat, podria prendre la paraula després de la intervenció de Montero, com va passar en les dues úniques mocions de censura precedents, o bé al final del discurs de l’aspirant a la Moncloa. Això sí, l’interpel·lat per l’Executiu, sigui Montero o Iglesias, tindrà dret a respondre.

En 1980, el ministre de la Presidència, Rafael Arias Salgado de la Unió de Centre Democràtic (UCD), va intervenir just després que el PSOE, per boca d’Alfonso Guerra, carregués contra el Govern d’Adolfo Suárez i defensés la candidatura de Felipe González.

Set anys després, a la moció contra Felipe González, Guerra, llavors vicepresident, també va prendre la paraula després que el PP censurés la gestió del Govern socialista i impulsés la candidatura d’Antonio Hernández Mancha.

UN RECÉS ABANS DEL TORN DELS GRUPS

Intervingui o no el Govern central en aquesta primera part del debat, després del corresponent recés que decideixi la Presidència de la Càmera, serà el torn dels portaveu dels diferents grups parlamentaris, que prendran la paraula de menor a major, és a dir, començarà el Grup Mixt, al que seguirà el PNB, ERC, Ciutadans, Units Podem, el PSOE i el PP. Així les coses, el duel de Pablo Iglesias amb els dos partits majoritaris arribarà al final del debat.

Cadascun dels grups comptarà amb una intervenció inicial de trenta minuts i de deu minuts de rèplica, i es dóna per fet que Pablo Iglesias els anirà contestant d’un en un.

En el cas del Mixt, el temps haurà de dividir-se entre els set partits que el conformen (PDeCAT, Compromís, Bildu, UPN, CC, Fòrum i Nova Canàries). En nom dels independentistes catalans parlarà el seu portaveu, Carles Campuzano, i Joan Baldoví representarà a Compromís.

Igual que el Mixt, el grup confederal d’Units Podem també haurà de dividir-se el temps. Encara que Podem ja no intervindrà, sí ho faran els seus socis i confluències –Xavier Domènech (En Comú), Alberto Garzón (IU) i Antón Gómez-Regno (En Marea)–, cadascun dels quals disposarà de deu minuts.

EL PP INTUEIX QUE RAJOY ES DEFENSARÀ

Ciutadans encara no ha desvetllat si serà el seu president, Albert Rivera, el que defensi la postura del partit en aquest debat –ho decidiran dilluns que ve després de la reunió de l’Executiva–. La veu d’ERC la portarà Joan Tardà i la del PNB el seu portaveu, Aitor Esteban.

Per part del PSOE intervindrà el nou portaveu, José Luis Ábalos, mentre que Rafael Hernando serà l’encarregat de fixar la postura del PP. També en aquesta part del debat podrà intervenir qualsevol dels membres del Govern central.

Encara que Rajoy no ha desvetllat les seves intencions, el portaveu del Grup Popular ja ha avançat que intueix que seguirà la tradició i pujarà a la tribuna per defensar-se perquè “no té por” i no “defuig el debat”. Una de les possibilitats és que el president parli al final, encara que l’última paraula sempre la tindrà Iglesias.

UN O DOS DIES DE DEBAT?

Una vegada debatuda la moció, es procedirà a la seva votació. Encara està per determinar si tindrà lloc el mateix dimarts o ja l’endemà. En les mocions precedents, el debat s’ha substanciat en dues jornades.

En aquest cas tot dependrà del temps que utilitzi l’aspirant a la Presidència, de les possibles intervencions de l’Executiu de Mariano Rajoy i de la decisió que referent a això adopti la Presidència del Congrés.

Perquè la moció de censura tiri endavant, no només necessitarà més vots a favor que en contra, sinó la majoria absoluta de la Càmera: 176 vots. De moment, Units Podem només té assegurat el suport dels nou diputats d’ERC i els quatre de Compromís, la qual cosa suma 80, a gairebé cent vots de la majoria absoluta que requereix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor