El concert d’homenatge a Companys, un crit que demana justícia

  • La Comissió per la Dignitat amenaça en portar l'Estat al Parlament Europeu per la conducta 'contrària als drets humans'

VilaWeb

ACN

11.10.2015 - 16:23

Més d’un miler de persones han assistit al concert de commemoració del 75è aniversari de l’assassinat del president Lluís Companys, que s’ha celebrat al Museu Nacional d’Art de Catalunya. La Comissió de la Dignitat, organitzadora de l’acte, ha plentejat l’homentatge com un ‘crit de justícia pel nostre president’. En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol que demani perdó i declari nul el judici de Companys, així com la resta de judicis polítics del franquisme. En cas que l’Estat no ho faci, la Comissió portarà al Parlament Europeu aquesta ‘conducta contrària als drets humans’. L’acte també ha servit per homenatjar autors com Jaume Pahissa o Ricard Lamote, perseguits durant el franquisme.

Pilar Rebaque, membre de la Comissió de la Dignitat, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte d’homenatge amb un missatge de retret al govern espanyol: l’afusellament de Companys ‘és un fet massa greu que l’Estat continua ignorant; aquesta ignorància és un acte de menyspreu vers les nostres institucions i tot el nostre poble’. En aquest sentit ha exigit ‘un acte de reconeixement i restitució pel que va ser un crim d’estat que va commoure tot el món’.

Rebaque ha demanat que el govern espanyol declari nul el judici de Companys, així com ‘la resta de consells de guerra i judicis del franquisme’. ‘I que demani perdó per aquell acte ignominiós, com ja ho han fet França i Alemanya per haver participat en la detenció i deportació de Lluís Companys a l’Espanya franquista’, ha etzibat.

La Comissió, però, també vol que ‘el tinent general en cap de les forces militars a Catalunya faci un acte d’homenatge a Companys el dia 15 d’Octubre – quan Companys va ser afusellat- i condemni aquell consell de guerra. En cas que l’Estat no porti a terme aquestes demandes, la Comissió portarà al Parlament Europeu ‘l’actitud contrària als drets humans’ del govern espanyol.

El concert d’aquest matí, però, també ha volgut ser un homenatge als compositors catalans que van ser perseguits pel franquisme, com és el cas de Ricard Lamote o Jaume Pahissa. De fet, l’Orquestra Simfònica de l’Escola Superior de Música de Catalunya ha interpretat ‘Facècia’ de Ricard Lamote i ‘Final de la presó de Lleida’ de Jaume Pahissa. Un dels moments emotius ha estat quan familiars dels dos compositors han pujat a l’escenari i han rebut l’aplaudiment del públic, que fins i tot s’ha aixecat de les cadires.

El actors Carles Sales i Sílvia Bel han estat els encarregats de conduir l’acte. Han recitat poesia i han llegit textos escrits pel mateix Companys. L’acte ha acabat amb Els Segadors i crits a favor de la independència de Catalunya. Entre el públic assistent hi havia el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, i el líder d’ERC Oriol Junqueras.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor