01.09.2024 - 21:40
|
Actualització: 02.09.2024 - 11:20
Ovidi Montllor i Vicent Andrés Estellés caminen, l’un al costat de l’altre, per un carrer del Perelló, potser cap a la mar. Allà és on la família del poeta s’amerava de sol i de sal els estius, i allà és on va començar a escriure els versos com a maons del Mural del País Valencià. La fotografia té música i té lletra i té la veu de l’Ovidi. Toni Miró podria ser l’autor de la instantània facilitada per la família d’Estellés, però ni ell ho té clar. L’instant precís d’aquells dos homenots hi és captat amb sensibilitat, sense pretensions: l’Ovidi i l’Estellés. No ens cal veure’ls la cara. Dos bons amics fan camí junts cap a la universalitat. I la universalitat ja es pot tocar amb el tou dels dits i es pot llegir i es pot escoltar.
Aquesta imatge en blanc i negre és la que s’ha triat per anunciar el Concert del Centenari, perquè després de l’Ovidi, desenes de músics han dit els versos d’Estellés per perpetuar-los i fer-los passar de mà en mà. El concert serà dissabte, dia 7, a les set, a l’Auditori de Burjassot, a l’aire lliure una vesprada de final d’estiu, quasi tardor. L’entrada és lliure i gratuïta. Hi ha lloc per a 2.500 espectadors.
Aquest acte és organitzat pel COM, el Col·lectiu Ovidi Montllor, que va fer una crida a la participació entre els seus associats. Tothom que haja posat música a un poema d’Estellés hi ha estat benvingut. Segons Rafa Xambó, la resposta va ser ràpida i automàtica. La llista de participants és llarga i interpretarà una cançó cadascú: Andreu Valor, Bèrnia, Carraixet, Elies Monxolí, Enric Casado, Eva Gómez, Ina Martí, Mar Morález, Miquel Gil, Pau Alabajos, Pau Miquel Soler, Rafa Xambó, Sis Veus, Tomàs de los Santos i Ximo Caffarena. Tota mena d’estils, de veus i d’edats. I d’accents, perquè, a banda dels músics valencians, el COM també ha convidat Biel Majoral, Toti Soler i Meritxell Gené.
Es tracta d’un concert amb una gran complexitat de producció per la quantitat de músics i formacions que passaran per l’escenari.
I què diuen els músics?
Sis Veus és un grup de dones, encapçalat per Eva Dénia, que l’any 2013 va començar fent un disc titulat Sis veus per al poeta. El poeta era Estellés. Al concert faran una versió de “La tarara”, amb versos provinents del Mural del País Valencià, cosits per Dénia, que ja no és a la formació. “Aquesta cançó no la vam enregistrar en el disc d’homenatge, però l’hem triada perquè és popular, alegre i agrada molt a la gent”, diu Maria Amparo Hurtado. Hurtado recorda que quan feren el primer espectacle no hi havia cap disc dedicat íntegrament a Estellés. “Molts companys sí que havien musicat poemes abans que nosaltres, però crec que a dedicar-li un disc sencer vam ser les primeres. El centenari és un bon motiu per a reprendre’l”, diu a VilaWeb.
Mari Giner, de Carraixet, explica que el grup no pot faltar al centenari d’Estellés, perquè sempre han tingut una vinculació molt especial amb el poeta. “Quan érem més jovenetes, ell venia a les nostres actuacions i no podrem oblidar mai les paraules tan boniques que ens deia, com que moltes voltes, després d’escoltar-nos, tornava a casa més inspirat i amb més ganes de viure”, diu emocionada. I encara recorda la part més humana i juganera del poeta: “Un dia ens va dir que estava enamorat d’una de nosaltres, però que no ens diria de qui, i nosaltres, totes dèiem, sóc jo?, sóc jo?” La cançó que han triat és “No hi havia a València”, amb música d’Helena Feenstra, que és professora de guitarra flamenca i membre del grup.
Miquel Gil cantarà “L’hotel París” en la versió de l’obra de teatre Poseu-me les ulleres, que d’ací a uns quants dies tornarà al Teatre Micalet. “Com no hauria de participar en un concert d’homenatge a Estellés, a Burjassot, pel seu centenari? S’ha de ser en eixe concert”, diu. I després s’embolcalla d’ironia per agrair el suport de la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Cultura per l’escalf que ha donat a l’aniversari d’Estellés. “Possiblement, després d’Ausiàs Marc, el millor poeta que ha donat el País Valencià. Una de les figures cabdals de la cultura valenciana. Com que no canta el ‘Cara al sol’ i no toreja bous, no té importància… Què hi farem?”, diu.
Pau Alabajos, autor recent d’una biografia de Vicent Andrés Estellés, diu que participa en aquest homenatge col·lectiu perquè cal reivindicar els referents culturals. “Aquells referents que durant els moments més foscos de la postguerra i la dictadura van jugar-se la pell usant la nostra llengua per fer literatura i per denunciar les injustícies quotidianes derivades d’un règim feixista”. Com Miquel Gil, el músic també recorda els intents de boicot del centenari per part de l’extrema dreta. “Pense que el sector cultural i musical hem de prendre partit i cantar amb més força i determinació que mai els versos del fill del forner”, diu. Alabajos cantarà la “Sonata d’Isabel”, que és el seu poema preferit, i que qualifica d’exercici memorialístic.
Samarretes i una barra de Ca Bassot
Informació pràctica: Ca Bassot hi instal·larà un servei de barra i els beneficis seran per a enfortir l’entitat. La Plataforma Cent d’Estellés posarà a la venda samarretes del centenari. L’Ajuntament de Burjassot, que ha cedit l’espai de franc i ha aportat 5.200 euros per pagar una tercera part del cost de l’equip de so, ha posat com a hora límit per al final del concert les onze del vespre.
Organitzen el Concert del Centenari la Coordinadora Profundació Estellés, el Col·lectiu Ovidi Montllor, l’Ajuntament de Burjassot, la Institució de les Lletres Catalanes i el Ministeri de Cultura espanyol.