11.08.2016 - 09:46
TOLEDO, 11 (EUROPA PRESS)
La Universitat de Huelva acaba de completar l’ampliació del sistema de detectors que té en el Complex Astronòmic de La Hita, en La Puebla de Almoradiel (Toledo), per estudiar l’entrada en l’atmosfera terrestre de roques procedents d’asteroides i cometes.
Es tracta d’un sistema que permet analitzar la procedència i la composició química d’aquestes roques, que en ocasions poden arribar a produir espectaculars boles de foc com a conseqüència del seu violent xoc contra l’atmosfera, ha informat el complex astronòmic en nota de premsa.
Aquestes boles de foc reben el nom de bòlids, i quan les roques que les produeixen sobreviuen al seu brusc pas per l’atmosfera terrestre els fragments resultants impacten contra el terra en forma de meteorits.
Amb aquesta ampliació, que ha suposat la instal·lació de dos nous dispositius, ja són set els detectors amb els quals compte aquest observatori situat a la província de Toledo. Aquests detectors operen en el marc del Projecte SMART, i l’objectiu és monitorar contínuament el cel amb la finalitat de detectar i analitzar les roques que procedeixen de diferents llocs del Sistema Solar i que acaben impactant contra l’atmosfera de la Terra.
Gràcies a això es pot obtenir informació clau sobre la formació i l’evolució del sistema planetari. Segons el professor José María Madiedo de la Universidad de Huelva, investigador responsable de l’esmentat projecte, “el complex astronòmic de La Hita s’ha convertit en un observatori fonamental per desenvolupar aquesta investigació, entre d’altres factors per la seva ubicació estratègica”.
Aquests detectors tenen un radi d’acció d’uns 500 quilòmetres. En trobar-se l’observatori a la zona centre del país, l’estació de detecció de La Hita permet monitorar aproximadament el 80% de l’espai aeri de la Península Ibèrica.