12.11.2018 - 19:56
|
Actualització: 12.11.2018 - 23:12
El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha dit prou a la negativa d’Espanya de reconèixer la independència de Kossove. El sots-director general del COI, Pere Miró, ha explicat al portal Insidethegames.biz que l’organisme ha instat les federacions esportives internacionals a no concedir l’organització de cap esdeveniment esportiu a l’estat espanyol si no permet que els esportistes i atletes de Kossove puguin competir-hi en igualtat de condicions i sense discriminació de cap mena.
‘Si el govern espanyol no pot garantir l’accés de Kossove i de tots els atletes a competir, hem d’advertir totes les federacions internacionals que, fins que això no es resolgui, no podran organitzar competicions internacionals allà [Espanya]’, ha declarat Miró. I ha afegit: ‘Abans d’atorgar qualsevol esdeveniment, les federacions internacionals han d’assegurar-se de tenir totes les garanties que els esportistes de Kossove seran benvinguts a Espanya.’ Tot i l’avís, reconeix també que no pot obligar les federacions internacionals a boicotar l’estat espanyol.
El COI ha pres aquesta decisió després de la polèmica arran del Mundial de Karate que es va fer a Madrid la setmana passada. Els karatekes de Kossove van poder-hi competir, però ni el medaller ni els marcadors no reconeixien que fossin kossovesos, sinó que els identificaven com a membres de la Federació Mundial de Karate.
Kossove: deu anys construint un estat independent des de la unilateralitat
Al juny, als Jocs Mediterranis de Tarragona, els atletes de Kossove van poder competir després d’un acord entre el COI i Espanya. La participació dels kossovesos va estar compromesa fins al març perquè els esportistes no tenien el visat, però el COI va obligar el ministre d’Afers Estrangers espanyol d’aleshores, Alfonso Dastis, a desblocar el tràmit burocràtic per a permetre’ls de competir. Tanmateix, no van poder enarborar la seva bandera en aquells jocs.
Kossove va declarar la independència unilateralment després d’un referèndum el 2008. Més d’un centenar d’estats el reconeixen. El COI va acceptar Kossove com a membre de ple dret el 2014. Aquests últims mesos el govern kossovès ha començat negociacions amb Sèrbia per a modificar les fronteres i aconseguir el reconeixement de l’estat matriu, atès que els serbs han de resoldre el conflicte per a entrar a la Unió Europea.