El comitè federal del PSOE votarà a mà alçada el futur de Pedro Sánchez

  • Si Sánchez perd la votació sobre la proposta de primàries i congrés extraordinari, dimitirà

VilaWeb
Redacció
01.10.2016 - 20:04
Actualització: 01.10.2016 - 20:06

Comitè Federal del PSOE vota a mà alçada –i no a urna, com havia pretès inicialment la direcció de Sánchez- la proposta de calendari que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va posar sobre la taula el passat dimecres. Això és celebrar unes primàries el 23 d’octubre i un Congrés Extraordinari els dies 12 i 13 de novembre. Contràriament al que ha passat quan s’ha volgut fer anteriorment aquesta votació, en aquesta ocasió els crítics i el sector oficialista han arribat a un acord, i tot el Comitè Federal participarà a la votació. Ha estat possible perquè Sánchez ha cedit en la seva pretensió de fer la votació a urna i permet que sigui a mà alçada i per crida individual. La votació decidirà el futur del secretari general del PSOE, que ja ha dit que si perd abandona el càrrec.

La moció de censura no prospera
D’una altra banda, la mesa del Comitè Federal ha rebutjat sotmetre a votació la moció de censura presentada pel sector crític contra el secretari general en funcions del PSOE, Pedro Sánchez, i avalada per un mínim de 129 firmes, han informat a Europa Press fonts socialistes.

Els crítics han començat a recollir firmes després que Ferraz col·loqués urnes per votar la celebració d’un Congrés extraordinari, una maniobra que han considerat “il·legal”.

La mesa, però, òrgan col·legiat en què tenen majoria els afins a Sánchez, no ha acceptat que la moció de censura es voti en aquesta reunió.

Segons les normes del partit, en un Comitè Federal extraordinari només s’ha de debatre i votar sobre els punts que, amb anterioritat, s’hagin fixat en l’ordre del dia, de manera que no es pot introduir cap altre assumpte.

Hi ha una excepció, que apareix a l’article 10, segons el qual “no seran examinades proposicions o textos que no hagin estat comunicats cinc dies abans de la reunió del Comitè Federal llevat que, segons el parer de la Mesa, tinguin caràcter d’urgència”.

És a dir, que la Mesa pot decidir que s’examini alguna cosa que no estigui a l’ordre del dia. I, en aquest cas, ha decidit que no ho accepta. Aquest òrgan està presidit per la secretària general del PSOE de Sevilla, Verónica Pérez, molt propera a la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, i integrada també per l’històric dirigent basc Rodolfo Ares i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín .

Tant Ares com Marín són considerats pròxims a la direcció de Sánchez. De fet, Pérez i Ares han mantingut durant tota la jornada diversos enfrontaments verbals.

No obstant això, els crítics sostenen que no és necessari el dictamen de la Mesa. Per a això, s’agafen a l’apartat ‘c’ de l’article 7 del reglament del Comitè Federal, que diu que és competència d’aquest òrgan “exigir, si escau, la responsabilitat política de la Comissió Executiva Federal mitjançant la presentació d’una moció de censura , recolzada almenys pel 20 per 100 dels seus membres i sancionada per tenir efectes per la majoria absoluta dels integrants del Comitè Federal.

I, en principi, haurien garantit aquests suports, ja que han comptat amb 129 signatures per presentar la moció de censura –molt per sobre del 20% necessari– i aquesta xifra és més de la majoria del cens, que s’ha fixat en 253 persones.

Els afins a Sánchez qüestionen també que el sector crític presenti ara una moció de censura contra una direcció a la qual reconeixen legitimitat. Des que 17 membres de l’Executiva van presentar la dimissió dimecres passat, els crítics es van referir als membres de Ferraz com “companys” o “militants”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor