16.06.2016 - 15:55
Un de cada tres metges assegura que treballa en condicions d’inestabilitat
BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)
El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha alertat aquest dijous de les “preocupants” condicions laborals de la professió mèdica, sobretot entre els joves, i ha proposat un pla de xoc que inclou un conveni mèdic propi i la creació d’un observatori per seguir la situació dels metges.
Així ho ha assenyalat el president del COMB, Jaume Padrós, a la presentació en roda de premsa de l’estudi ‘La precarietat laboral del col·lectiu mèdic’, elaborat pel col·legi, que assenyala que un de cada tres metges assegura que treballa en condicions d’inestabilitat.
L’estudi constata que, malgrat que l’atur en la professió és de l’1,2%, s’ha disminuït el grau d’inserció laboral dels joves, ja que ha passat del 88,8% el 2006 al 74,3% el 2015, i que la crisi ha fet que un 32,1% hagi decidit reduir formació.
L’informe mostra que el 63,3% dels col·legiats més petits de 65 anys té un contracte indefinit, percentatge que baixa al 48,5% en els més petits de 45 i al 13% en els metges que acaben el MIR; el 30% dels contractes temporals tenen menys d’un any de durada, circumstància que s’eleva al 67% en els joves.
TEMPORALITAT
El membre de la junta del COMB Josep Maria Benet ha assegurat que la temporalitat afecta especialment els metges joves de capçalera, i el 97% dels contractes temporals en aquest segment són de menys d’un any de durada.
El 26% dels metges actius tenen dues feines i prop de l’11% en té tres o més, per la qual cosa la pluriocupació afecta la meitat dels metges homes, i el 56% dels col·legiats treballa més de 40 hores setmanals i el 14% més de 60.
El 31,2% dels metges actius manifesta tenir una situació laboral insegura, que s’eleva fins al 68% en el cas dels que tenen entre 30 i 34 anys, i no baixa del 20% a cap franja per sota dels 60 anys, i un 58,1% creu que té poques possibilitats de promoció.
L’informe del COMB també exposa que un 86,6% dels metges ha vist reduït el sou amb la crisi, amb gairebé un terç que l’ha vist minvat més d’un 20%, i que el 31% dels col·legiats en edat activa ingressen menys de 2.400 euros mensuals, mentre que el 41% dels especialistes que treballen quan acaben el MIR tenen ingressos inferiors a 2.000 i un 15% més baix de 1.500 euros.
Davant d’aquesta situació, la vicepresidenta del COMB, Elvira Bisbe, ha proposat un pla de xoc en què reclama a la Conselleria de Salut suficiència pressupostària, critica que s’està a nivells de fa una dècada i un 14,3% menys que el 2010, i que cal disposar de la plantilla adequada per a les necessitats assistencials.
També preveu l’elaboració d’una guia amb criteris de contractació que promogui l’estabilitat laboral, la necessitat d’un conveni mèdic en un marc negociador propi diferenciat de la resta de treballadors de la sanitat i la creació d’un Observatori de la precarietat per fer seguiment de la situació.
El COMB convocarà les patronals del sector per fer-los arribar les conclusions del treball, aliances amb els sindicats per aconseguir millores laborals i buscarà la col·laboració de patronals i sindicats per promoure el desenvolupament professional i la promoció, “devastats” segons Bisbe, els últims anys.
En aquest sentit, Padrós ha assegurat que “preocupa” que l’estancament de les perspectives o la falta d’innovació poden acabar repercutint en un desànim dels professionals i en la qualitat del sistema.
PRESSUPOSTOS
El president del COMB ha qualificat com una “mala notícia” el fet que no s’hagin aprovat uns Pressupostos de la Generalitat, ja que repercuteix en el finançament dels serveis públics amb uns comptes que són inferiors als del 2010, que ja eren insuficients.
Ha demanat als diferents partits polítics consens perquè la salut no es converteixi en una “arma llancívola”, i ha assegurat que les propostes que fa el COMB davant de la situació dels professionals són viables.