El COMB obre més de 5 expedients a metges per aplicar teràpies alternatives per a càncer

  • Un document assenyala que "no són innòcues" i poden interferir en els tractaments oncològics

VilaWeb
Redacció
15.06.2017 - 14:36

Un document assenyala que “no són innòcues” i poden interferir en els tractaments oncològics

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha obert en l’últim any entre cinc i sis expedients i una inhabilitació a metges per “mala praxi” per aplicar solament teràpies alternatives per tractar pacients amb càncer –o bé oferir-les com a opció principal–, ja que considera que únicament poden tenir un caràcter complementari al tractament oncològic que té evidència científica.

En roda de premsa aquest dijous, el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del COMB, Jaume Padrós, ha presentat el document ‘El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius, les teràpies sense evidència científica i les pseudociències’, consensuat amb la Societat Catalano-Balear d’Oncologia i la de Cures Pal·liatives, que defineix com han d’actuar els professionals i la informació que els han de proporcionar.

Jaume Padrós ha assenyalat que les teràpies naturals poden apartar els pacients de tractaments oncològics que podrien millorar la seva expectativa de vida, a més d’exposar que “no són innòcues” i poden interaccionar amb les teràpies habituals, perquè poden generar principis actius amb toxicitat en òrgans vitals, com el cor, el ronyó i el fetge.

El document s’ha elaborat després de detectar que en els últims anys han augmentat aquestes teràpies –com l’homeopatia, l’acupuntura i la musicoteràpia, per exemple– a causa de les xarxes socials i Internet, precisament quan el tractament de càncer en les últimes dècades ha millorat l’expectativa dels pacients.

“No podem tolerar que aspectes ideològics o d’incompetència privin els pacients de rebre els millors tractaments”, ha defensat Padrós en afegir que són actuacions excepcionals però hi ha casos especialment greus, com el d’un facultatiu inhabilitat per un any i mig per tractar ruixant amb ‘aigua de llum’ un pacient jove que va acabar morint.

Encara que es tractava d’un pacient terminal, Padrós ha sostingut que aquest pacient, que en el tram final de la seva vida va tornar al sistema habitual, es podria haver beneficiat d’algun tractament oncològic abans i “tenir un final digne des del punt de vista de l’atenció, el control dels símptomes i fins i tot des de la perspectiva moral, emocional i econòmica”.

MÉS DE CINC SANCIONS I UNA INHABILITACIÓ

Aquestes actuacions que ha obert el COMB poden derivar en sancions i són de l’àmbit de la sanitat privada, i la inhabilitació del citat metge és un cas que s’ha traslladat a la via judicial, per la qual cosa no ha volgut rebel·lar el nom del doctor, a més de que també s’ha actuat sobre un cas d’intrusisme: “Actuarem fins a les últimes conseqüències per la dignitat de la professió”, ha assegurat Padrós.

“Les teràpies alternatives no són compatibles amb la condició de metge. Quan els metges les hagin d’aplicar sempre tindran caràcter de complementarietat”, ha subratllat el president del CCMC, si bé ha reconegut que hi ha procediments que poden suposar una ajuda per afrontar millor la malaltia però sempre de forma addicional.

“Per als creients resar és una bona teràpia, però un metge no pot posar en una recepta: resi”, ha exemplificat Padrós.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor