El Col·legi d’Economistes conclou que la retirada de fons de l’estat després de l’1-O no va tenir impacte

  • Quantifica l'impacte de la retirada de dipòsits en 17.000 MEUR i atribueix el descens del turisme el darrer tram el 2017 a les càrregues policials

VilaWeb
ACN
29.05.2019 - 12:44
Actualització: 29.05.2019 - 14:04

La Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya ha conclòs que la reacció de l’estat espanyol després de l’1-O amb la retirada de dipòsits en bancs catalans per part d’entitats públiques, l’aplicació del 155 i el decret que facilitava el trasllat de seus va tenir un impacte ‘baixíssim’.

El portaveu de la comissió, Modest Guinjoan, ha defensat el bon estat de l’economia catalana i ha posat com a exemple que un any més tard continua creixent i captant inversió estrangera, a més de tenir una taxa d’atur inferior a la mitjana espanyola. Sobre la retirada de dipòsits dels bancs catalans per part d’entitats públiques i clients privats, malgrat que en un primer moment es va quantificar en 30.000 milions d’euros, segons dades del Banc d’Espanya, el seu impacte amb efectes estacionals es va reduir fins als 17.000 milions d’euros un any després. Aquestes són algunes de les conclusions del cicle de debats sobre la reacció de l’estat espanyol de la Comissió d’Economia Catalana celebrats durant el primer trimestre d’aquest any.

Sobre l’impacte de l’aplicació de l’article 155, els experts van xifrar els costos directes en 130 milions i els costos per pèrdua, bloqueig o endarreriments van ser superiors als 1.800 milions d’euros, afegits a la pèrdua de l’autogovern que va fer que a Generalitat no es pogués defensar davant els tribunals, apunta la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

D’altra banda, el membre de la comissió d’Economia Albert Carreras, ha admès que l’1-O va tenir un impacte sobre el turisme però l’ha atribuït a les càrregues policials. En aquest sentit, ha afirmat que les manifestacions massives ‘arriben a atraure la curiositat” dels visitants i les botigues es mantenien obertes pensant ‘que podrien vendre més” mentre que “les càrregues policials espanten’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor