13.12.2018 - 18:01
El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (Colpis) ha demanat a la fiscalia superior de Catalunya que retiri les acusacions contra els cinc síndics de l’1-O. La fiscalia va demanar penes de dos anys i nou mesos de presó contra Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina per desobediència i usurpació de funcions.
‘Una de les principals finalitats del Col·legi és la defensa de les persones professionals de la Sociologia i de la Ciència Política’, diu el comunicat. ‘Des del Colpis es valora positivament que els mecanismes de control dels processos democràtics de caràcter agregatiu, de qualsevol tipus, inclosos els informals, comptin amb professionals de la ciència política i, també, que els professionals de les nostres disciplines s’impliquin en els processos socials i polítics aportant rigor i metodologia. Per a poder desenvolupar aquesta tasca amb independència i llibertat, l’han de poder realitzar amb total garantia i seguretat’, continua.
Els síndics de l’1-O perseguits critiquen el silenci dels rectors de les universitats catalanes
El Colpis sosté que l’admissió a tràmit del recurs al Constitucional contra la resolució del parlament que creava la Sindicatura Electoral va suposar la seva dissolució, i que una volta suprimit l’organisme, el primer d’octubre no va exercir cap funció. En conseqüència, ‘no hi pot haver desobediència’.
‘Ens sumem així a les múltiples i diverses entitats del món professional, intel·lectual i acadèmic que demanen la retirada de tots els càrrecs’, acaba el comunicat. Es refereix als pronunciaments públics de més de 15.000 acadèmics i intel·lectuals d’arreu del món, agrupats en l’Associació de Ciència Política del Regne Unit, l’Associació Americana de Ciència Política, l’Associació Canadenca de Ciència Política i la Societat Quebequesa de Ciència Política. A més, cal afegir la carta oberta a The Guardian, signada per més de quatre-cents acadèmics i intel·lectuals, entre els quals Noam Chomsky i Iannis Varufakis.