29.09.2024 - 21:37
|
Actualització: 29.09.2024 - 21:51
El Col·lectiu Ovidi Montllor (Associació de Músiques del País Valencià) ha emès un comunicat contundent de crítica del festival “Som de la terreta“, impulsat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, per a celebrar la Diada del País Valencià. Es farà el 5 d’octubre a València, Alacant i Vila-real i en el cartell hi ha artistes com ara Abraham Mateo, Nena Daconte, Íñigo Quintero i Álex Ubago.
“L’al·lusió a ‘la Terreta’ que es fa al lema ens sembla vergonyosa. Un esdeveniment que, suposadament, pretén enfortir la identitat valenciana i donar-li projecció pública no hauria d’amagar la paraula ‘valencià’ ni fer servir un nom que banalitza, fins i tot menysprea, la nostra història”, diuen al text. Consideren que el terme és negatiu per a l’autoconeixement i afebleix la consciència de poble.
Quant a la composició del cartell, diuen que els sembla “esmussadora”. Expliquen que és contraindicada per a promocionar la cultura valenciana i destaquen que del total de vint-i-un artistes sols n’hi ha quatre de valencians, dels quals tres canten en català. “La presència al cartell d’aquests pocs artistes que canten en la nostra llengua se’ns apareix més com una coartada que com una decisió positiva.”
D’una altra banda, assenyalen el pressupost de quatre milions d’euros i diuen que és “injustificable”. Consideren que la suma dels tres concerts no pot explicar unes despeses de producció tan altes que, fins i tot, tripliquen el pressupost del circuit cultural de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) per a tot el 2024. A més, apunten que l’empresa organitzadora es quedarà els beneficis de la venda del bar. “La quantitat pressupostada i adjudicada de manera exprés i sense concurs té tot l’aspecte de balafiament de recursos públics i de retorn a la política de ‘grans esdeveniments’ que tan negativa repercussió ha tingut per a la hisenda valenciana en el passat recent i que tan sovint ha servit de paraigua per a tota mena de corrupteles”, diuen.
Finalment, es manifesten contraris a la concentració en l’empresa adjudicatària, Iron Stage, que comparteix domicili fiscal amb The Music Republic. “Cal dir que The Music Republic (organitzadora de macrofestivals com l’Arenal Sound, el FIB, el Viña Rock o el Festival de les Arts) va ser adquirida l’any passat per la britànica Superstruct Entertainment, propietat d’un fons d’inversió nord-americà. Tot plegat fa pensar que, dels grans beneficis econòmics que tal conglomerat obtindrà mercès a la irresponsable ‘generositat’ dels nostres governants, a penes res més que unes molletes repercutirà en la societat civil valenciana”, acaben dient.