El col·lectiu Lambda demana el model valencià per a la llei trans espanyola

  • A les 12.00 es llegirà un manifest a l'Ajuntament de València i al vespre hi ha convocades mobilitzacions a ciutats com Barcelona, Badalona, Lleida, Reus, Manresa i Vic, entre més

VilaWeb

Redacció

31.03.2021 - 09:58
Actualització: 31.03.2021 - 16:15

El dia de la visibilitat trans portarà diverses mobilitzacions a tot el país, que han començat amb el desplegament d’una pancarta a la façana de l’Ajuntament de València, on es llegirà un manifest a les 12.00. Al vespre, hi ha convocades mobilitzacions a les 19.00 a ciutats com Barcelona, Badalona, Lleida, Reus, Manresa i Vic, entre més.

VilaWeb
VilaWeb

En el manifest per a commemorar el dia de la visibilitat trans, Lambda remarca la urgència de l’aprovació d’una llei trans espanyola que ara es troba embarrancada per les desavinences entre els dos socis del govern d’Espanya. El col·lectiu demana que s’agafe com a exemple la llei valenciana que es va aprovar ara fa quatre anys i que va ser pionera a l’hora de reconèixer drets. Al document es demana que es trenque amb la patologització de les persones trans. “No som malaltes, com ja va conèixer l’OMS en 2018. No volem que cap persona que no siguem nosaltres mateixes haja d’opinar sobre la nostra identitat”.

El manifest fa referència a la discriminació laboral i social de les persones trans i demanen que els treballadors de les administracions públiques, especialment el personal sanitari, reba la formació adequada.  El text també fa referència als discursos d’odi, excloents, trànsfobes i misògins. “La discriminació, l’assetjament, les violències masclistes, l’exclusió social, laboral, educativa i institutucional, continuen sent el nostre pa de cada dia. Les persones trans hem eixit de l’ostracisme i no ens amagarem més perquè és el moment que els nostres drets i llibertats siguen reconeguts”, diu el manifest.

El 59% dels trans de les Illes estan desocupats

L’associació LGTBI Ben Amics ha aprofitat el dia de la visibilitat trans per presentar l’informe “Transitant cap a la inclusió laboral. Diagnosi sobre la realitat de les persones trans en l’àmbit laboral i educatiu”, que recull que un 59,1% de les persones trans de les Illes està en situació de desocupació, enfront del 17,3% de la població general que exposa l’enquesta de població activa del quart trimestre de 2020.

L’estudi revela els problemes que es troben les persones trans per a accedir al mercat laboral i les situacions de discriminació que viuen tant en l’àmbit educatiu com laboral. Segons que diu, el 93,2% de la mostra ha treballat de manera remunerada (amb o sense contracte) alguna vegada i, en el moment de l’enquesta, només el 47,7% de les persones trans tenen feina, bé en el sector privat (31,8%), bé en el sector públic (6,8%) o per compte propi (2,3%). De les persones trans participants en l’enquesta, un 6,8% exerceix el treball sexual, sent totes elles dones trans, migrants i majors de 30 anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor