13.07.2016 - 18:41
BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha demanat aquest dimecres al Parlament que es fomentin models residencials alternatius per garantir l’accés, després de la proposta de llei de mesures urgents per a l’habitatge presentada per L’Avalot-Joves de la UGT, ha explicat el CNJC aquest dimecres en un comunicat.
La secretària d’habitatge de l’organització, Irene Ortiz, ha defensat la necessitat que s’impulsin polítiques públiques per respondre a les noves necessitats i garantir l’accés a pisos de la població jove, i ha donat suport a una nova llei que ampliï el lloguer social i contractes flexibles.
Entre els models han destacat la masoveria urbana –cessió d’un habitatge buit durant un temps a canvi que els ocupants la rehabilitin–; la cessió d’ús –entre el lloguer i la compra, a través d’una cooperativa–; el dret de superfície –mentre el titular del sòl manté la propietat–, i la copropietat –compartida i amb estabilitat–.
TRENCAR L’ÚS INVERSOR
Es tracta d’opcions “que permeten superar la dualitat entre lloguer i propietat”, trenquen amb l’ús inversor i especulador de l’habitatge, i la fan accessible a tothom, ha defensat Ortiz.
Segons un estudi del CNJC, el 71% dels joves catalans coneixen alguna d’aquestes fórmules, però les utilitza un percentatge molt minoritari, la més popular de les quals és la masoveria, seguida del cohabitatge i les cooperatives de cessió d’ús.
Al primer trimestre del 2016, la taxa d’emancipació dels joves catalans d’entre 16 i 29 anys ha estat una de les més baixes dels últims deu anys, amb un 24% –segons l’Enquesta de Població Activa–, respecte del 32,9% del 2007, i els principals frens són els motius econòmics.