El CNI diu que poden perdre…

  • «Per primera vegada a Madrid algú comença a reconèixer un fet que s'ha de ser molt cec per a no veure amb claredat»

Vicent Partal
22.01.2017 - 22:00
Actualització: 23.01.2017 - 10:19
VilaWeb

Hi ha una certa tradició al món a considerar que, quan un govern ha perdut de vista on és, els serveis secrets són els que parlen clar. És famosa i històrica l’actuació del KGB que avisava Gorbatxov sobre el perill de Txornòbil, quan l’estat i el partit l’enganyaven sobre l’abast de l’accident nuclear.

Ahir Carlos Dávila va dir que el CNI havia fet un informe en què advertia Rajoy que el govern català fa grans progressos a Europa. Dávila és una persona molt escoltada en els cercles conservadors de Madrid, però molt irregular com a periodista. Entre les coses que ell diu que diu el dossier, hi ha alguna inexactitud flagrant que podria ser deguda a la seua imprecisió –i això sempre suposant que aquest dossier siga real.

El fet és interessant més enllà de l’article i del suposat informe. Perquè per primera vegada a Madrid algú comença a reconèixer un fet que s’ha de ser molt cec per a no veure amb claredat. I per això pot resultar útil per a confortar aquells que es resisteixen a creure aquestes coses quan es diuen des del país mateix. Fa poques setmanes a VilaWeb vam publicar un dossier amb el mapa dels estats que veuen amb una certa simpatia el procés d’independència. I, al capdavall, l’informe del CNI ve a dir pràcticament això mateix. Però ja entenc que no és igual que ho diguem nosaltres o bé que ho reconeguen ells.

És possible que els nervis, tan evidents, del govern espanyol respecte de l’acte de demà al Parlament Europeu –en què intervindran el president Puigdemont, el vice-president Junqueras i el conseller Romeva– tinguen origen en aquest informe.

És molt improbable que demà passe res gaire especial. Hi haurà molts eurodiputats escoltant el govern català, segurament de tots els grups, i no crec que passe gran cosa més. No cal pas esperar-hi gests espectaculars, entre més motius perquè tot reclama molta discreció. Però aquesta Espanya que, segons Dávila, no ha cregut mai possible que les iniciatives parlamentàries de suport a Catalunya ‘poguessen ni tan sols prendre’s en consideració’, supose que no pot pair la simple presència de la cúpula del govern a Brussel·les.

Dit tot això, em deixa esparverat que el govern espanyol es cregués de veritat que els restants vint-i-set estats de la Unió li farien costat automàticament i tancarien la porta al procés d’independència. Perquè demostraria una incapacitat d’entendre com va el món que supera fins i tot allò que hauria pogut arribar a imaginar-me.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor