07.05.2017 - 09:43
En una entrevista a Jordi Bilbeny que hom pot llegir a l’adreça internet de Vilaweb del dia vint-i-u d’abril prop passat aquest comenta el seu darrer llibre i parla tant malament com sap i com pot del Centre d’Estudis Colombins. Anem a pams.
Pel que fa al contingut del darrer pseudo-assaig de Jordi Bilbeny aquest ens vol convèncer que Joan Colom Bertran va néixer l’any 1424. Malauradament per al senyor Bilbeny a l’Arxiu de la Catedral de Barcelona es conserva el testament de Guillem Colom -avi de l’esmentat Joan Colom Bertran- atorgat el dia 7 d’agost de 1419 i rebut pel notari Gabriel Canyelles, que inclou un llegat a Joanet Colom, nét del testador, que no és altre, evidentment, que l’aleshores infant Joan Colom Bertran.
Aquest document fou donat a conèixer i regestat de manera exhaustiva en el butlletí del Centre d’Estudis Colombins número 15-17 de l’any 1996 -butlletí que poden consultar a la pàgina web del Centre- incloent la deixa a Joan Colom Bertran. Si, tal i com es desprèn de l’entrevista, la data de naixement de Joan Colom Bertran és un dels temes centrals del llibre, si no el més important, llavors, deixin que els ho digui sincerament, nosaltres no el llegirem.
O bé el senyor Bilbeny està completament desinformat o bé ens vol prendre el pèl. I no tenim gaire clar quina de les dues opcions és la millor. A la gent del Centre d’Estudis Colombins ens agradaria molt poder demostrar que en Cristòfol Colom fou català, la tasca que hem dut a terme de buidat d’arxius és immensa, i la que falta per fer també. De moment no hem descobert al descobridor però si que hem pogut descartar documentalment alguna de les hipòtesis que en el seu moment es van plantejar, com ara la de que Joan Colom Bertran i Cristòfol Colom foren una mateixa persona.
Està ben documentada des de l’any 1932 la mort de Joan Colom Bertran abans del dia 13 de setembre de 1477. El que no pot ser és defendre una mena de sofisma i pensar que pel fet de repetir-lo moltes vegades amb les oportunes variacions acabarà esdevenint realitat. Si el senyor Bilbeny ens vol vendre fum nosaltres no li’n comprarem.
Des del Centre d’Estudis Colombins s’estan estudiant altres hipòtesis com ara la pertinença del descobridor a la família noble dels Colom de Vilabertran o a alguna família judeo-conversa de València o bé Tarragona, sense oblidar el plantejament del nostre consoci Nito Verdera que el fa originari de l’illa d’Eivissa. Pensem que, en termes generals, els plantejaments del senyor Bilbeny fan més mal que bé a la hipòtesi de la catalanitat de Cristòfol Colom. No, Americo Vespucci, no fou Aimeric Despuig, ni tampoc Juan-Sebastián Elcano fou Joan Sacirera del Canós.
Prou de disbarats, senyor Bilbeny!! Des del Centre d’Estudis Colombins li recomanem molt cordialment que escrigui menys llibres i que faci més tasca de recerca als arxius. Per acabar no ens sembla del tot gratuït recordar que la pretesa equivalència de la signatura Xristo-Ferens amb el nom Joan-Babtista és només una hipòtesi que el senyor Luís Ullóa Cisneros va plantejar en el seu moment, i que, per tant, no és cap dogma de fe. Està bé tindre-ho en compte com una possibilitat però en principi el nom del descobridor fou Cristòfol, mentre no es demostri el contrari.