El centre de Regulació Genòmica de Barcelona descobreix un mecanisme que controla els gens per al creixement del càncer

  • Diversos científics de Barcelona troben una modificació en les cèl·lules de tumor de mama

VilaWeb

Europa Press

08.01.2019 - 18:56

Els investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descobert un nou mecanisme que controla un conjunt de gens importants per a la proliferació cel·lular i la progressió dels tumors, i que explica com alguns gens poden donar lloc a tumors.

L’estudi, publicat a ‘Molecular Cell’, ha descrit una nova modificació que permet a un enzim, la polimerasa, transcriure els gens importants per al creixement del càncer, una troballa que obre la possibilitat de millorar les dianes terapèutiques i el seu desenvolupament en certs tipus de càncer.

‘Hem observat que les cèl·lules del càncer de mama requereixen una modificació concreta per expressar un conjunt de gens necessaris per a la proliferació cel·lular i la progressió dels tumors’, ha destacat la investigadora del CRG i primera signant del treball, Priyanka Sharma, avui en un comunicat.

Els gens contenen tota la informació necessària per al funcionament de les cèl·lules, teixits i òrgans del cos, i la seva expressió – quan i com es llegeixen i s’executen – està minuciosament regulada, com en una cadena de muntatge en la qual tots passos es van succeint un darrere l’altre.

En col·laboració amb diferents científics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Helmholtz Center a Alemanya, aquesta investigació ha descobert un altre actor en aquesta cadena, que controla l’expressió d’alguns gens importants per al càncer.

La modificació que han trobat a les cèl·lules del ‘càncer de mama permet que l’enzim encarregat de “llegir” el genoma – l’ARN polimerasa II – pugui superar una barrera que deté l’expressió dels gens i, per tant, continuï avançant en la transcripció d’aquests gens’, ha afegit Sharma.

El cap del grup al CRG i investigador principal del treball, Miguel Beato, ha observat que ‘desxifrar cada un dels petits passos i conèixer tots els actors implicats en el procés de regulació dels gens és un èxit important per a la investigació bàsica’.

‘Ara som capaços de comprendre millor com funciona en realitat un mecanisme complex, cosa que pot ser útil per als investigadors clínics de cara a identificar més dianes i proposar més tractaments per a certs tipus de càncer’, ha afegit.

Elimina un compost
En concret, els investigadors han descrit que l’enzim PADI2 elimina un compost orgànic en una de les proteïnes de l’extrem carboxil terminal de l’ARN polimerasa II.

Molts tractaments de quimioteràpia van dirigits a bloquejar l’activitat dels enzims i, com que PADI2 participa en molts processos diferents que afecten el sistema nerviós – la resposta immunitària o la inflamació, entre d’altres -no es podria bloquejar aquest enzim en concret perquè ‘causaria múltiples efectes col·laterals’.

Els resultats identifiquen un pas clau en l’expressió dels gens relacionats amb la proliferació, ‘cosa que permetrà desenvolupar millor més teràpies dirigides únicament a l’acció de PADI2 sobre l’ARN polimerasa necessària per a la progressió dels tumors, sense bloquejar l’acció d’aquest enzim en altres àmbits’, ha detallat Beat.

El treball compta amb suport del Ministeri d’Economia i Competitivitat, la Generalitat de Catalunya i la Comissió Europea mitjançant el Consell Europeu d’Investigació (beques ERC), mentre que la primera autora va rebre una beca postdoctoral Beatriu de Pinós cofinançada pel programa Marie Curie de la UE, així com diferents ajudes de Novartis i d’una convocatòria interna del CRG per a les dones científiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor