El CCCB mostra l'”òpera tecnològica” de Björk en una exposició emocional

  • El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) mostra des d'aquest dimecres l'"òpera tecnològica" de la cantant i artista islandesa Björk en una exposició que la cap d'Exposicions del centre, Rosa Ferré, ha considerat un viatge molt emocional, en declaracions a Europa Press.

VilaWeb
Redacció
14.06.2017 - 15:35

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) mostra des d’aquest dimecres l'”òpera tecnològica” de la cantant i artista islandesa Björk en una exposició que la cap d’Exposicions del centre, Rosa Ferré, ha considerat un viatge molt emocional, en declaracions a Europa Press.

“L’exposició proposa una experiència directa amb la cantant, que canta per a cadascun dels visitants”, ha resumit Ferré, que ha defensat que la proposta de 90 minuts podria considerar-se un concert, que comença amb els temes del seu últim àlbum ‘Vulnicura’ –ferida en llatí–.

Amb el seu vuitè àlbum, l’artista islandesa es va proposar guarir les ferides provocades per la ruptura amb el seu marit i expressa el fort dolor sentit arran del divorci amb cançons com ‘Black lake’, amb que Björk dóna la benvinguda al visitant.

El citat vídeo, que es mostra amb visuals panoràmics i un sistema de so envolupant que canvia en funció del moviment del visitant a la sala, va ser produït pel MoMA de Nova York amb motiu de la retrospectiva dedicada a la polifacètica cantant el 2015.

L’exposició que li va dedicar el MoMA a l’artista el 2015 va ser, precisament, la llavor de l’exposició ‘Björk Digital’ –que es podrà veure a Barcelona fins al 24 de setembre–, perquè la cantant va trobar a faltar una experiència més directa del públic amb la seva figura.

La visita prossegueix amb un xou de realitat virtual –ulleres i cascos mitjançant– amb el tema ‘Stonemilker’, gravat en una remota platja islandesa on la cantant va gestar el nou àlbum, i en el qual reivindica que l’admissió de la mateixa experiència de feblesa és una de les majors fortaleses.

Els dos primers vídeos –filmats amb 16 càmeres per captar tots els angles– han estat gravats pel cineasta Andrew Thomas Huang, mentre que la cançó ‘Mouthmantra’ va ser gravada amb el director Jesse Kanda i porta el visitant a l’interior de la boca de la cantant.

DE LA DESESPERACIÓ A l’APODERAMENT

La cançó ‘Family’ és la peça central de l’antologia de realitat virtual realitzada per ‘Vulnicura’, i plasma tot l’arc emocional del viatge de Björk, des de la desesperació fins a l’apoderament.

En el següent tema, ‘Notget’, la cantant proposa una experiència singular al visitant, i que passa per cosir les ferides obertes de la cantant en una interacció que es duu a terme a través d’uns comandaments digitals.

PROGRAMA EDUCACIONAL

L’exposició també recrea un espai educacional creat per Björk al fil de l’àlbum ‘Biophilia’ (2012) en què explorava la connexió entre el món natural i el tecnològic amb la música, i també proposa 120 minuts de videoclips en col·laboració amb directors com Spike Jonzee, Michael Gondry, Nick Knight i Stepahne Sedanaoui.

La cantant s’ha convertit en la mestra de cerimònies del Festival Sónar de Barcelona, on la tarda d’aquest dimecres oferirà la conferència inaugural del Sónar+D i a les 20 hores oferirà una sessió Dj de quatre hores en què mostrarà el seu univers musical.

La mostra arriba a Barcelona després del seu pas per Tòquio, Sydney, Mont-real, Reykjavic, Londres i Los Ángeles, i la del CCCB és l’única parada de ‘Björk Digital’ a Espanya, han destacat els organitzadors: CCCB, Sold Out i DG Entertainment en col·laboració amb Sónar.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor