El caucus d’Iowa obre avui la llarga cursa de les eleccions dels Estats Units

  • La primera batalla dins els partits és molt important per a Clinton, entre els demòcrates, i Cruz i Trump entre els republicans

VilaWeb
Redacció
31.01.2016 - 22:00
Actualització: 31.01.2016 - 23:26

Tal com marca la tradició, el primer dimarts després del primer dilluns de cada quatre anys els ciutadans dels Estats Units triaran un nou president, que governarà el país, i d’alguna manera el món, a partir del gener següent.

Les eleccions dels Estats Units són un procés llarg i esgotador, en què primer de tot s’eliminen entre ells els representants dels partits, amb eleccions primàries a tots els estats i territoris de la Unió. Passat l’estiu, després de les convencions programàtiques, la campanya ja esdevé un enfrontament, gairebé sempre, entre el candidat elegit pel Partit Demòcrata i el que tria el Partit Republicà.

Però formalment les eleccions comencen avui, primer de febrer, amb el caucus d’Iowa, i continuaran el dia 9 amb les primàries de New Hampshire. La diferència entre el caucus i les primàries és la forma de votació. A les primàries els simpatitzants de cada partit voten en urnes, com en unes eleccions. Els caucus, en canvi, són reunions públiques en cases d’activistes o en institucions, que discuteixen –poble per poble i barri per barri– quin seria el millor candidat del partit. La major part dels estats han adoptat el format de primàries, però a l’Amèrica rural encara sobreviuen alguns caucus. El primer i més significatiu és el d’avui, a Iowa.

Els candidats a la presidència, de fet, els elegeix la convenció del partit, normalment a l’estiu. Als caucus i primàries, es trien els delegats del partit que acudiran a la convenció i que després han de votar el candidat. Però el nombre de delegats ja tothom l’assimila al nombre de vots que rep cada candidat, encara que de fet els delegats tenen llibertat per a canviar de vot, si convé.

El caucus comença avui a Iowa a les set del vespre, hora central americana (demà a les dues de la matinada, hora central europea). En total, hi haurà 1.863 locals, on es faran reunions per escollir 30 delegats del Partit Republicà i 44 del Partit Demòcrata –que afegirà a la delegació que anirà a la convenció vuit delegats triats directament per la direcció del partit.

Hillary contra..?
El caucus demòcrata és la primera prova de foc de Hillary Clinton, la candidata preferida del partit. Però no li serà tan fàcil com sembla. Fa un any, a les enquestes, duia quaranta punts d’avantatge a Bernie Sanders, el polític de Nova Anglaterra considerat gairebé un socialista. Tanmateix, ara les posicions s’han acostat molt. Sanders molt possiblement guanyarà a New Hampshire, pel perfil sociològic d’aquest estat i perquè ell és de Vermont, estat veí. Per això Iowa és important: si Sanders guanyés també a Iowa, la cursa començaria amb desavantatge per a Hillary Clinton i podria arribar a tenir un to de competició. Però si Sanders no és capaç de guanyar a Iowa i, sobretot, si perd a New Hampshire, la cursa electoral pràcticament s’haurà acabat només de començar i Hillary Clinton ho tindrà tot de cara per a ser la candidata dels demòcrates. Sanders es recolza sobretot en un moviment de base, semblant al d’Obama, que fa vuit anys va barrar el pas a Hillary, la dona que controla amb mà de ferro l’aparell del partit.

Però la gran pregunta de la nit és a l’altre bàndol, entre els republicans. Aquests darrers mesos, la cursa republicana ha estat molt moguda, amb cinc candidats diferents que encapçalaven les enquestes en diverses ocasions: Mike Huckabee, Scott Walker, Donald Trump, Ben Carson i Ted Cruz. Per a tots cinc Iowa serà la primera gran prova de foc. De fet, Iowa serà una primera tria i tothom coincideix que el fet important és quedar entre els tres primers en aquest estat. Els tres primers, sobretot si tornen a quedar entre els tres primers el dia 9 a New Hampshire, seran els qui acabaran competint per la nominació, i bandejaran d’entrada dos dels altres possibles contrincants.

Ted Cruz –que té un gran suport entre els electors més religiosos– i el més que polèmic Donald Trump sembla que tinguin el bitllet assegurat per a anar d’Iowa a New Hampshire. Encertar qui serà el tercer, però, és gairebé impossible en veient com canvien les enquestes. Si Cruz o Trump finalment no entressin al podi, això seria una gran sorpresa que afectaria tot el desenvolupament de les primàries republicanes, una primàries que el partit afronta dividit i poc entusiasmat, gairebé convençut que serà molt difícil de fer ombra a Hillary Clinton.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor