07.02.2016 - 02:00
Avui a Arles de Tec es fa l’acte central del carnaval a la vila: el ritual de la caça de l’ós. La festa, consisteix a simular, de manera satírica, la persecució d’un ós pels carrers del poble. Però Arles de Tec no és l’únic indret del Vallespir que aquest mes fa les Festes de l’Ós, que són tot un símbol identitari de la comarca. Surten del mite d’en Joan de l’Ós i són una celebració de la revifalla de la primavera i la fertilitat que s’emmarca en els actes de carnaval.
La festa de l’Ós és una gran cacera que dura tot el dia, hi participen tots els veïns i està encapçalada per un parell de personatges humorístics: el Paranyer i la Roseta. L’ós és un veí del poble que va disfressat amb un vestit fet de pell d’ós bru i a Arles porta el cap cobert amb una espècie de capgròs amb unes dents ben afilades. Després d’un estira-i-arronsa que dura tot el dia la bèstia és empaitada i sa la porta a la plaça major on comença l’afaitada, la segona part de la festa. Consisteix en una cerimònia on l’ós deixa de ser un animal salvatge per transformar-se en un humà.
Els altres dos pobles del Vallespir que per carnaval també fan les Festes de l’Ós són Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans. Ambdues viles segueixen un procediment de la festa molt semblant al que es fa a Arles de Tec. Prats de Molló fa la festa més llarga, del 20 al 23 de febrer, amb un bon reguitzell d’activitats: arribada del Rei Carnestoltes, calçotada, ball de màscares i diverses danses tradicionals com ara el Contrapàs, el de Posta, l’Escala i el Tio-tio. I del 26 al 28 de febrer Sant Llorenç de Cerdans farà la darrera festa amb la cerimònia de transmissió de la pota de l’ós i el Ball dels Esparracats.