El cap dels bombers de València defensa que es demanés als veïns de tancar-se a casa

VilaWeb
(fotografia: Andreu Esteban)

Redacció

24.02.2024 - 17:49
Actualització: 24.02.2024 - 18:01

L’inspector en cap del Departament de Bombers de l’Ajuntament de València, Enrique Chisbert, ha defensat el protocol que marca que les persones no surtin de casa mentre els bombers extingeixen el foc arran dels interrogants que han despertat alguns testimonis de l’incendi de Campanar. “És el millor si les condicions de sectorització de l’edifici funcionen”, ha dit. Si no es fa així, hi poden haver més víctimes, explica: “El contrari pot ser una evacuació desordenada que pot provocar múltiples víctimes en molts incendis.”

Chisbert n’ha parlat en una compareixença de premsa, en què li han demanat per la família de quatre membres que es va morir atrapada al lavabo on un bomber els va dir que romanguessin perquè era més segur. “El que recomanem sempre és que es queden a casa mentre nosaltres extingim el foc”, ha dit, perquè així ho estableix el protocol.

No ha volgut parlar en detall del cas perquè hi ha una investigació judicial en curs, però ha insistit que restar a casa era, a priori, la millor opció. En tot cas, ha dit que els bombers tenien protocols per a incendis de gran altura, normals o senzills, però que el de València va ser totalment excepcional, “com també n’hi ha hagut a Londres o a Madrid”.

Això, ha remarcat, va fer que els bombers que van treballar per extingir l’incendi van posar en risc les seves vides. “Es van arriscar fins i tot per sobre de les nostres possibilitats durant tota la intervenció”, ha dit. Aquest matí, la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, ha explicat que els bombers havien arribat a témer que es moririen. Chisbert ha dit que li agradava parlar-ne, però ha remarcat: “Van patir el perill molt de prop.” Sis bombers que van treballar en l’extinció van haver de ser hospitalitzats per cremades i inhalació de fum, i dos encara ho estan. Un dels quals avui justament ha sortit de l’UCI i ha estat portat a planta. L’altre ja hi era.

Chisbert no ha donat detalls ni de persones ni d’animals de companyia que hagin pogut trobar morts a l’edifici pel secret de sumari, però ha recalcat que havien revisat tots els pisos i, en principi, no esperaven de trobar-hi més víctimes.

Rescat al balcó

A banda, ha parlat del rescat pel balcó d’una parella de veïns i ha explicat que van haver d’intervenir perquè hi havia un despreniment de plaques incendiades i que calia acostar-s’hi amb seguretat: “Calia fer una pantalla de seguretat tant a la planta superior i la inferior com en els laterals per a poder-nos-hi acostar.” Per això, van haver de fer servir dues escales. “Mentre una feia la protecció, l’altra rescatava. Ho vam fer de la millor manera que vam saber”, ha dit.

“A les emergències, u més u no sempre sumen dos, i això s’ha d’entendre, però en aquest rescat va sortir bé. Unes altres voltes les coses no surten bé”, ha reblat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor