02.04.2025 - 16:19
|
Actualització: 03.04.2025 - 10:01
La comissió d’investigació sobre la gota freda que es fa a la Diputació de València és a porta tancada. Amb tot, atesa la importància de les afirmacions fetes ahir per qui era l’inspector en cap dels bombers, José Miguel Basset, se n’ha penjat el vídeo íntegre al canal de YouTube de la institució.
Entre més afirmacions, Basset, que s’ha jubilat aquest mes de març, explica com es va prendre la decisió de deixar de vigilar el barranc de Torrent. Diu que no va ser la Generalitat qui en va ordenar la retirada, com s’havia dit, sinó que la decisió va ser molt més pedestre. “Cap a les dotze, no perquè ho recomanara la Generalitat, sinó nosaltres mateixos, vam enviar dues unitats a revisar. Una a la zona del riu Magre, i una altra al barranc de Poio.” Explica Basset que quan els efectius arribaren al Magre ja se’l trobaren desbordat, ja s’hi feien rescats i es quedaren en aquella zona.
Quant a la unitat que va anar a revisar el barranc, els tècnics van veure que el cabal no era preocupant. “Es traslladen a un altre punt de Xiva a mesurar i al cap d’una estona tornen al mateix punt de l’escala i informen que el nivell ha baixat. ‘Són dos quarts de tres, instruccions'”, diu que van dir. Van interpretar que volien dir que, com que el nivell havia baixat i era l’hora de dinar, els demanaven què hi feien, allí. Amb aquesta frase, l’ex-cap dels bombers atribueix als efectius mateixos la decisió de retirar-se. Fins ara, els bombers havien afirmat que van rebre l’ordre de retirar-se a les tres de la vesprada.
En la compareixença en la comissió de la Diputació de València, José Miguel Basset reconeix que a les 14.33 rep una telefonada de Ricardo Gabaldón, batlle d’Utiel, demanant-li ajuda i que li envie l’exèrcit perquè s’ofeguen. A aquella hora, Gabaldón ja havia demanat aquesta ajuda per l’informatiu d’À Punt, on havia dit literalment que el poble s’ofegava i que no sabia què podria arribar a passar. “La llum roja se m’encén amb la trucada del batlle d’Utiel. Em demana auxili perquè ningú li respon al telèfon, Té una situació dramàtica i em demana l’UME”. És en aquest moment quan Basset parla amb Jorge Suárez, l’alt funcionari d’Emergències que li diu que hi ha un CECOPI convocat a les cinc, justament per a analitzar la situació d’Utiel.
EsAlert
A l’ex-cap de bombers li van preguntar com es repartien les responsabilitats en emergències. Basset va dir, sense dubtar, que les competències eren autonòmiques. “La consellera és la responsable del pla des del minut zero”, va dir. A continuació, va deslliurar de qualsevol responsabilitat el president Mazón pel retard de l’enviament de l’alerta. Segons Basset, no era la seua responsabilitat. “És el director del pla qui ho autoritza o no. El responsable és qui pren la decisió, la consellera […] Que Mazón hi fos o no, no és vinculant. Desconec si va haver-hi un retard perquè s’estava esperant algú.”
En tot cas, José Miguel Basset va confirmar allò que s’ha dit en tot moment, que la decisió d’enviar l’EsAlert es va prendre quan la Confederació Hidrogràfica del Xúquer avisà sobre un possible trencament de l’embassament de Forata. I ací afegia una dada en què reconeixia que la situació ja era complicada a primera hora del matí, concretament, a les 6.44. “Totes les coses que s’han comentat, ho sabíem tots, la Guàrdia Civil, jo, els bombers forestals, sabíem que era una situació difícil. Com de difícil?, em plantege. És difícil quantificar-ho quan no tens un patró. Ho dic amb tota la sinceritat, no es va arribar a avaluar l’abast d’allò que vindria per la magnitud mai vista anteriorment. Crec que això és important”, va dir Basset en la comissió.
El respecte de Mazón
Al president de la Generalitat li han preguntat per aquestes confessions de Basset. Carlos Mazón ha dit que respectava moltíssim la carrera de quaranta anys de l’ex-cap dels bombers i ha volgut diferenciar una emergència per pluges d’una emergència per l’avinguda d’un barranc.