El cap de la CIA s’ha reunit en secret a Kàbul amb el dirigent dels talibans

  • William J. Burns i Abdul Ghani Baradar es van reunir amb les pressions per a allargar el període d'evacuació més enllà del 31 d'agost de fons

VilaWeb
Redacció
24.08.2021 - 12:41
Actualització: 24.08.2021 - 12:54

William J. Burns, director de la CIA, es va reunir ahir en secret a Kàbul amb el dirigent de facto dels talibans, Abdul Ghani Baradar, segons que publica el diari The Washington Post amb fonts anònimes del govern dels Estats Units pròximes a l’assumpte. És el contacte de major rang entre l’administració de Joe Biden i els talibans d’ençà de la presa de poder de l’Afganistan.

Segons The Washington Post, la CIA ha refusat de comentar oficialment la trobada, però les converses és probable que hagin tractat la possibilitat d’ajornar més enllà del 31 d’agost l’evacuació de ciutadans dels EUA i aliats afganesos que volen sortir del país, tal com han reclamat aliats tradicionals dels EUA com ara el Regne Unit i l’estat francès.

No és la primera volta que Baradar dialoga amb els EUA com a representant dels talibans. Ja ho va fer a les converses entre el grup i l’administració de Donald Trump que va acabar amb l’acord per la retirada de les forces dels EUA de l’Afganistan. El novembre del 2020 es va fer una fotografia amb el secretari d’estat dels EUA Mike Pompeo. Abans de convertir-se en la contrapart de les negociacions amb els EUA Baradar va haver de passar vuit anys a la presó per una operació de la CIA en la qual va ser detingut.

D’ençà que els talibans controlen l’Afganistan, Baradar ha estat l’encarregat de donar la cara i ha manifestat un discurs conciliador dient que els talibans cerquen un sistema islàmic on tothom pugui viure sense cap discriminació, unes paraules que no concorden amb l’assetjament que ja han començat a patir les dones.

El director de la CIA, William J. Burns, té una llarga experiència diplomàtica a l’esquena. Va ser sots-secretari d’estat tant amb George W. Bush com amb Barack Obama a la presidència i va ser l’ambaixador dels EUA a Rússia entre el 2005 i el 2008. A l’abril, ja va viatjar a l’Afganistan enmig de les preocupacions per la capacitat del govern afganès de resistir a l’exèrcit talibà, unes dificultats que es van acabar certificant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor