El caos s’apodera de la política britànica, després del Brexit

  • El Partit Laborista i el Conservador immersos en la batalla interna mentre Escòcia amenaça amb vetar el Brexit

VilaWeb

Redacció

27.06.2016 - 03:21

El Brexit ha convertit la política britànica en un caos immens. La crisi interna es va fer visible ahir en el Partit Laborista, dividit entre els partidaris i el contraris del Brexit. 12 dels 30 ministres en l’ombra del Partit Laborista van dimitir, acusant Jeremy Corbin de no ser capaç de dirigir el partit en un moment tan delicat de la vida política britànica. L’enfrontament va ser especialment dur amb el secretari en l’ombra d’Afers Exteriors, Hilary Benn, que va telefonar a Corbin, en nom d’un grup importants de diputats, demanant-li que dimitís. La reacció de Corbin va ser cessar-lo en el càrrec.

Al Partit Conservador les coses no són pas més senzilles. La batalla per la successió de David Cameron és oberta i els conservadors partidaris del Brexit i del Bremein s’enfronten amb duresa. La decisió de Cameron de no deixar el càrrec fins l’octubre complica molt les coses. El procés d’abandó de la Unió Europea no tindrà lloc fins que el govern britànic no invoqui l’article 50, però la Unió Europea ja ha reconegut que no pot obligar el Regne Unit a fer-lo servir ni decidir que el farà servir. Això deixa un gran marge de maniobra al primer ministre actual que podria activar el procés només com a darrer acte del seu govern o fins i tot marxar sense activar-lo, argumentant que ell n’està en contra. Això deixaria al seu successor una papereta molt difícil.

I per si la cosa encara no era prou complicada també ahir la primera ministra d’Escocia, Nicola Sturgeon, va obrir la porta aquest diumenge a un veto escocès al ‘Brexit’. En una entrevista a la BBC, Sturgeon ha dit que si el parlament d’Edimburg ha de donar el seu consentiment a la sortida britànica de la UE, podria no fer-ho. ‘Si el parlament escocès jutja aquest tema d’acord amb el que interessa a Escòcia, l’opció de no votar el que està en contra de l’interès d’Escòcia, òbviament, ha d’estar sobre la taula’, ha dit la primera ministra. Un 62% dels escocesos van votar dijous a favor de seguir a la UE, i el govern d’Sturgeon està preparant legislació per convocar, si cal, un referèndum d’independència.

Preguntada pel periodista de la BBC si es pot imaginar la fúria que generaria a Anglaterra un bloqueig escocès del ‘Brexit’, Sturgeon ha dit que sí. ‘Però potser seria similar a la fúria que molta gent a Escòcia sent ara mateix amb la possibilitat de ser expulsats de la UE en contra de la nostra voluntat’, ha dit la primera ministra escocesa. ‘Jo no he creat aquesta situació, he d’intentar navegar-hi de la millor manera’, ha afegit Sturgeon, que ha recordat que ha de defensar els interessos de la gent que la va escollir com a primera ministra.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor