El Camp Nou s’obre a les dones en un partit per a la història

  • El Barça vol batre contra el Reial Madrid el rècord d’assistència en un partit de futbol femení, cinquanta-dos anys després del primer enfrontament entre dones al Camp Nou

VilaWeb
Fotografia: EFE/ Juanjo Martín
Noèlia Llobera
30.03.2022 - 15:55
Actualització: 30.03.2022 - 17:54

Aquest 30 de març pot ser un dia històric, tant per al futbol com per a les dones. Avui a les 18.45, les grades del Camp Nou, l’estadi més gran d’Europa, amb 99.354 seients, s’ompliran per veure la tornada de les semifinals de la Lliga de Campiones entre el Barça i el Reial Madrid. Un clàssic que no ho serà gens, sinó que pot ser el començament d’una nova era, tal com diu Alèxia Putellas, la gran figura de les blau-grana, que volen batre el rècord d’assistència en un partit de futbol femení oficial.

Esportivament, sembla que ja hi ha tot el peix venut. El Barça va guanyar a l’anada per 1-3, en un partit que es va jugar a la ciutat esportiva del Reial Madrid, l’únic club que no ha volgut cedir el seu estadi principal, el Santiago Bernabéu, a l’equip femení per als quarts de final de la Lliga de Campiones. El resultat va ser molt bo per a les jugadores entrenades per Jonatan Giráldez. Oimés, tenint en compte els enfrontaments anteriors entre ambdós equips, tots molt favorables al Barça: 0-4 i 4-1, la temporada passada, i 1-3 i 5-0 aquesta.

Deixant de banda d’això, l’enfrontament d’avui pot convertir-se en un gran esdeveniment en clau feminista. Per primera vegada d’ençà de fa cinquanta anys, el públic omplirà un Camp Nou obert a l’esport femení, en un partit simbòlic en què es desplegarà un mosaic a les grades amb un missatge –en anglès– inequívoc: “More than Empowerment” (‘Més que apoderament’).

Els precedents històrics al Camp Nou

La tornada dels quarts de final de la Lliga de Campiones contra el Reial Madrid serà la segona vegada que el Barça, vigent campió d’Europa, jugarà al Camp Nou d’ençà que es va professionalitzar. El gener del 2021, el Barça ja va disputar el derbi de lliga contra l’Espanyol amb motiu del 50è aniversari del primer partit jugat a l’estadi per la selecció de la Ciutat de Barcelona, considerada l’embrió de l’actual equip femení del Barça. Tot amb tot, aquella vegada el duel va ser a porta tancada per les restriccions de cabuda per la pandèmia.

Però el primer partit femení al Camp Nou es va jugar l’any 1970 gràcies a la iniciativa d’Imma Cabecerán, una de les pioneres del futbol femení als Països Catalans. Cabecerán, que tenia contacte amb el president del Barça de llavors, Agustí Montal, va aconseguir, amb un anunci a la Revista Barcelonista, de reunir prou jugadores per a jugar el partit. El Barça va publicar íntegrament el text de l’anunci. “El futbol femení s’obre camí i va arribant a Barcelona. […] Al nord ja hi ha 24 equips i a Madrid 3. De manera que, senyoretes, a jugar a futbol!”, deia.

D’aquesta manera, el dia de Nadal d’aquell any, el Camp Nou va acollir per primera volta un partit de futbol femení. Els rivals eren aquell equip llavor del Barça femení, malgrat que no va poder dur el nom ni els colors blau-grana, i la UE Centelles, un dels primers equips femenins del país. Aquell enfrontament, al qual es diu que hi van assistir unes 60.000 persones, va acabar amb empat a zero. A la tanda de penals, les de Barcelona es van imposar per 4-3.

El rècord a batre: 90.195 persones

El rècord absolut d’espectadors en un partit de futbol femení oficial és de la Copa del Món dels Estats Units del 1999, quan 90.195 persones van veure en directe l’enfrontament entre la selecció local i el Japó al Rose Bowl de Pasadena (Califòrnia). És la xifra que el Barça té a tocar.

Un altre precedent històric és la final del mundial femení del 1971 a Mèxic, considerat el primer de la història. Tanmateix, la competició és considerada extraoficial, perquè no fou fins el 1991 que la FIFA va organitzar el primer mundial oficial. Aquella vegada, l’estadi Azteca de Ciutat de Mèxic va aplegar unes 110.000 persones per a presenciar la final entre la selecció local i Dinamarca. El partit va acabar amb victòria de les nord-europees per 3-0.

Entrades venudes en temps rècord

Tornant al partit d’avui, la resposta del públic a la iniciativa del Barça d’obrir el Camp Nou a l’equip femení va ser immediata. De seguida que es van posar a la venda les entrades, els afeccionats van començar a adquirir-ne en massa. En les primeres vint-i-quatre hores, ja se n’havien retirades més de 35.000, malgrat que només anaven destinades als socis, que en podien aconseguir quatre de franc. Més tard, el club va obrir la venda al públic general a un preu entre 5 euros i 15.

En menys d’una setmana, i més de dos mesos abans del partit, el club anunciava que havia venut totes les entrades disponibles. Amb tot, el Barça va posar-ne a la venda unes 6.000 més fa pocs dies, alliberades pels col·lectius que les tenien reservades per normativa de la UEFA.

Alèxia: “Pot ser el començament d’una nova era”

La capitana del Barça i guanyadora de l’última Pilota d’Or ha valorat abans del partit la importància de la cita d’avui. “Pot ser el començament d’una nova era. El partit inspirarà moltíssimes persones, especialment nenes, i en un futur se’n podran recollir els fruits –ha dit–. No m’imaginava jugant al Camp Nou, només hi veia homes. Crec que pot marcar un abans i un després per al futbol femení perquè el Barça és el club més gran i té un altaveu.”

Precisament, Alèxia va ser l’autora del primer gol oficial de l’equip femení del Barça al Camp Nou. Ella va ser qui va fer bellugar la xarxa per primera vegada, amb un cop de cap a la sortida d’un córner que es va colar per l’escaire de la porteria de l’Espanyol. La millor jugadora del món, un dels reclams del partit d’avui, llueix sempre en grans esdeveniments com aquest. Seu va ser també el gol que va estrenar les porteries de l’estadi Johan Cruyff. En aquell partit, el Barça jugava contra el CD Tacón, l’embrió del Reial Madrid, perquè Florentino Pérez el va absorbir per crear el seu equip femení.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor