El calendari de les eleccions imposades del 21-D ja corre

  • Els partits independentistes han de decidir abans del 7 de novembre com hi participen i si articulen una única candidatura o s'hi presenten separats

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

30.10.2017 - 22:00
Actualització: 31.10.2017 - 00:02

La imposició de les eleccions del 21 de desembre per part del govern espanyol ja ha engegat la maquinària electoral. Tant ERC com el PDECat van expressar ahir la voluntat d’utilitzar el 21-D com un mecanisme per a dinamitar el 155 i defensar la república. El portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià, va dir que els republicans trobarien la manera de ser-hi perquè les urnes no els fan por. I la coordinadora dels demòcrates, Marta Pascal, va desafiar el president espanyol: ‘Senyor Rajoy, ens veurem a les urnes.’

Segons la llei orgànica del règim electoral general, la LOREG, la primera fita en el camí cap als comicis és el 7 de novembre. Aquest dia és el límit per a presentar les coalicions electorals i, per tant, els partits independentistes ja hauran d’haver decidit si repeteixen Junts pel Sí o bé si es presenten separats.

Un cop registrades les possibles coalicions electorals, entre el 12 i el 17 de novembre s’hauran de presentar les llistes de candidats. Paral·lelament, els partits designaran els seus representants legals i els comunicaran a la junta electoral. Començarà també el procés per a acreditar els apoderats i interventors, els noms dels quals es podran comunicar fins al 18 de desembre.

Així mateix, els ajuntaments han de presentar, a tot estirar el 7 de novembre, la llista de locals del municipi que ofereixen per a ser col·legi electoral. Pel que fa al vot per correu, els catalans residents a l’estranger el podran exercir fins l’11 de desembre i en rebran la documentació entre l’1 i el 14 del mateix mes. Per a exercir el vot anticipat i via postal tindran temps fins el 17 de desembre.

La disjuntiva de l’independentisme
El debat en el si de l’independentisme entre la necessitat de presentar una única candidatura o bé presentar-se separats torna a ser damunt la taula. Tanmateix, la discussió s’haurà de resoldre aviat, abans d’una setmana. I paral·lelament hi haurà un altre debat, el de cap de llista. Havent assumit la convocatòria electoral, el PDECat i ERC han de resoldre aquestes qüestions.

La CUP també haurà de prendre una decisió aviat. En aquest cas, els temps són més curts perquè les bases hauran de decidir, primer, si la CUP es presenta a les eleccions. I, segon, si accepta una possible llista única que no va compartir el 27-S en un context plebiscitari. La decisió es prendrà el cap de setmana vinent en el consell polític. De moment, el partit ha dit que volia ‘confrontar’ el 21-D. Així mateix, si la CUP decideix de no presentar-se també hi ha la possibilitat que faci una crida a l’abstenció, tal com va fer a les últimes eleccions espanyoles al congrés.

Pel que fa als altres dos partits independentistes que han format part de Junts pel Sí, encara no és clar si es presentaran. Demòcrates de Catalunya consultarà els seus voluntaris si s’ha de presentar a les eleccions i ha exigit al govern que desplegui la República i faci efectiva la independència. Tanmateix, apel·la al consens entre les forces polítiques i socials ‘lleials a la República’ per a prendre una decisió sobre la seva presència al 21-D.  Per una altra banda, els socialistes sobiranistes del Moviment d’Esquerres encara no s’han pronunciat.

Arrimadas demana el suport del PP i del PSC
La dirigent de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha demanat públicament que tant el PSC com el PP, i també Catalunya en Comú, es comprometessin a donar suport a la llista unionista més votada. Arrimadas està convençuda que Ciutadans pot guanyar les eleccions i posar fi al procés cap a la independència.

Tant el PSC com el PP ja tenen clar qui seran els seus candidats: Miquel Iceta i Xavier García Albiol. Els socialistes, a més, faran un procés participatiu intern per a elaborar les llistes, que seran aprovades pel consell nacional l’11 de novembre.

Catalunya en Comú i Podem, contra rellotge
Els comuns també han de resoldre com es presenten en aquestes eleccions. Com en el cas del 27-S, la convocatòria els agafa a contrapeu. Descartada la reedició de Catalunya Sí que es Pot, la coordinadora de comunicació de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, el portaveu d’ICV, Ernest Urtasun, i la batllessa de Barcelona, Ada Colau, defensen que el candidat sigui Xavier Domènech.

A més, Podem Catalunya ha de decidir també si concorre a les eleccions en una coalició amb Catalunya en Comú o bé si articula una candidatura pel seu compte. El líder de la direcció espanyola de Podem, Pablo Iglesias, ha imposat una consulta als inscrits de Podem Catalunya per a decidir-ho. Per una altra banda, el Consell Ciutadà Català de Podem ha obert una ronda de contactes amb la resta de partits per a donar una ‘resposta d’altura’ al 155. De la manera com acabi aquest procés intern, en dependrà la seva participació en el 21-D.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor