El Caixaforum s’omple d’art pop i glamur en la major retrospectiva de Warhol a Espanya

  • Posa especial èmfasi en els processos creatius de l'artista, als 30 anys de la seva mort

VilaWeb
Redacció
13.09.2017 - 14:15

Posa especial èmfasi en els processos creatius de l’artista, als 30 anys de la seva mort

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

El Caixaforum de Barcelona s’ha omplert d’art pop i de glamur en la major retrospectiva a Espanya dedicada a Andy Warhol, i posa l’accent principalment dels seus processos creatius a través de 352 obres, ha emfatitzat el comissari i director artístic del Museu Picasso de Màlaga, José Lebrero.

L’exposició ‘Warhol. L’art mecànic’, que es podrà visitar des d’aquest dijous fins al 31 de desembre, mostra un “complet i polièdric” recorregut que permet seguir el desenvolupament creatiu de l’artista pop, quan es compleixen 30 anys de la seva mort, ha explicat la directora adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán.

A més de mostrar algunes de les obres més conegudes de l’artista com les Sopes Campbell’s, retrats de Marilyn Monroe i Jackie Kennedy, serigrafies de flors i caixes de sabó Brillo, l’exposició es deté en els principis creatius de Warhol en l’àmbit del disseny i la publicitat.

Com a curiositat, a la primera sala es pot veure un dibuix que va realitzar amb la seva mare -que ha viatjat en comptades ocasions– de la qual Warhol va extreure el grafisme que va utilitzar en tota la seva carrera artística, marcada inicialment per la iconografia religiosa pintant àngels.

“Explorava els negocis, però també l’espiritualitat”, ha subratllat el comissari de l’exposició, que ha animat els visitants a admirar el glamur de Nova York que va plasmar l’artista, però indagar en noves capes de l’obra de Warhol que va explorar també la complexitat d’un país d’immigrants.

“No solament veureu obres com un resultat, sinó com feia les seves obres, com es va iniciar en la fotografia, com va emprendre negocis i també la seva espiritualitat”, ha emfatitzat Lebrero, que ha situat les obres de l’artista com un retrat inclusiu i complex d’EUA.

De la frase de Warhol ‘La raó per la qual pinto d’aquesta manera és perquè cerco ser una màquina’ s’extreu el títol de l’exposició dedicada a un artista que va voler fer-se un buit entre els expressionistes abstractes dels anys 50 –Jackson Pollock, Mark Rothko i Barnett Newman–, i que va trobar en el consum una forma de pal·liar el “buit”.

De la figura de Warhol, el comissari ha destacat la seva efectivitat per haver arribat a l’actualitat com a gran influenciador de l’art contemporani i la seva relació convulsa amb la bellesa i amb si mateix, fins al punt que “l’apropiació de la bellesa li servia per compensar la seva intranquil·litat”.

El director del Museu Andy Warhol de Pittsburgh, Patrick Moore, ha recalcat que a Warhol li hauria encantat ser exposat a la capital catalana, i ha elogiat l’organització de l’exposició amb préstecs del MoMA, la Tate Modern, el Georges Pompidou i el retrat de gran format de Mao de la Fundació Suñol.

Després de mostrar els inicis de la seva activitat artística a la primera sala, la segona fa èmfasi en les seves produccions dels anys 60′, i destaca especialment l’obra ‘Abans i després’ en què es pot veure una dona amb un prominent nas i una mateixa perspectiva del seu nas arromangat després d’operar-se, com també va fer Warhol.

Les Sopes Campbell’s, retrats de Marilyn i de Jackie Kennedy presideixen el següent espai que, posteriorment, acull les filmacions en 6 mil·límetres i de quatre minuts que va fer l’artista a personatges que li inspiraven com la fotògrafa Susan Sontag, l’artista Marcel Duchamp i el geni Salvador Dalí.

NÚVOLS DE PLATA

També s’ha volgut fer èmfasi especial en algunes de les instal·lacions emblemàtiques de Warhol com l’espai que acull els ‘Silver Clouds’, realitzats amb un material reflector experimental fabricat especialment pel Programa Espacial de la Nasa.

L’exposició viatjarà també al Caixaforum Madrid i el Museu Picasso de Màlaga, consecutivament, i ha organitzat pel 20 d’octubre la ‘Nit Warhol’ en què s’emularan les festes que donava l’artista en The Factory, en una col·laboració amb el Primavera Sound.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor